A befőzésre általában azt hiszik, hogy milyen bonyolult feladat, pedig csak néhány szabályt kell betartani és már kezdődhet is a tartósítás, aminek gyümölcseként télen is élvezhetjük a kertünk ajándékát!
A lekvárfőzés alapszabályai
- Mindig csak friss, ép, hibátlan, de nem túlérett gyümölcsből készítsünk lekvárt!
- Mielőtt felhasználnánk mindig alaposan mossuk át a gyümölcsöket és a befőzés kellékeit, például az üvegeket is.
- A mosogatás után sose töröld szárazra az üvegeket, hagyd, hogy fejjel lefelé maguktól kiszáradjanak!
- Mikor lezárjuk a tetőt, nem kell semmilyen celofánt használni, és ami a tetőket illeti, mindig mossuk őket tisztára és ne késsel feszegessük felbontáskor, mert akkor legközelebb már nem fog jól zárni.
- A lekvár titka, hogy a lehető leglassabban kell kihűlnie, ezért miután lezártad az üvegeket, mindig száraz meleg helyen tárold őket, a legjobb, ha még egy pokrócot is terítessz rájuk, ami melegen tartja őket.
3 lekvár recept, amit mindenkinek ki kéne próbálnia
1. Sárgabaracklekvár
Hozzávalók: 2kg érett sárgabarack, 40 dkg kristálycukor
Sárgabaracklekvár elkészítése:
A fazekat kb. félig megtöltjük vízzel, felforraljuk, és egy széles lábost is megtöltünk vízzel (kb. 2,5 liter) és ezt is gyenge tűzön forraljuk, ebben készítjük majd a lekvárt. A pultra legyenek kikészítve az üvegek. A gyümölcsöket megmossuk, félbevágjuk, eltávolítjuk a héját és a magját, majd azonnal a lábasba tesszük és közepes tűzön, folyamatos keverés mellett főzni kezdjük. Kb. 6-8 perc és a barackok elkezdenek szétesni, ha dzsemet szeretnél, akkor 10 perc után már mehet hozzá a cukor, ha pedig sütikbe szeretnéd majd a lekvárt, akkor előtte botmixerrel törd össze és ezután add hozzá a cukrot. Néhány percnyi főzés után eléri a kívánt sűrűséget, ha tányérra helyezve már nem folyik, akkor jó. A teljes főzési idő 2 kg sárgabarack esetén sem több kb. 20 percnél.
Megtöltjük az üvegeket, szorosan rácsavarjuk az üvegekre a tetőt, és a forrásban lévő vízbe sorakoztatjuk őket és elzárjuk alattuk a lángot. 14-15 óra elteltével a már teljesen kihűlt üvegeket kivesszük a vízből, és az elkészült lekvárokat a kamrapolcra sorakozatjuk.
2. Málnalekvár
Hozzávalók: 3 kg málna, 1,8 kg cukor, 3 tk fahéj
Málnalekvár elkészítése
Mossuk meg a málnát, csepegtessük le, majd tegyük fel egy lábasban főni a cukorral, a fahéjjal és 2 kis pohár vízzel egy nagy lábasba, nagy lángon.
Amint elkezdett forrni, vagyük lejjebb a lángot és forraljuk tovább kb. 5 percig, majd zárjuk el a tűzhelyet, szedjük le a habját, majd még forrón helyezzük a lekvárt az üvegekbe.
Fejjel lefelé pihentessük.
3. Vaníliás meggylekvár
Hozzávalók: 1,3 kg meggy, 3 rúd vanília, 50 dkg befőző cukor, 0,5 dl mandulalikőr vagy mandulaaroma
A meggylekvár elkészítése
Csakugyan megtisztítjuk a gyümölcsöt, kimagozzuk, majd a felét turmixoljuk össze. A vanília rudak belsejét kaparjuk ki és adjuk hozzá. Az egész és a turmixolt meggyeket, a vaníliát és a cukrot keverjük össze egy lábasban, majd kevergetve kezdjük felforralni és a forrástól számítva még 3 percig főzzük. Ilyenkor adjuk hozzá a likőrt, majd még forrón töltsük üvegbe! Pihentessük fejjel lefelé az üvegeket!