A marokkói vöröslencse leves elkészítése
Előveszünk 3 literes vagy annál nagyobb fazekat, ebben a vajat közepes lángon megolvasztjuk, majd hozzáadjuk az eddigre már megtisztított, felkockázott hagymát, a szintén felkockázott paprikát és az áttört fokhagymát, és alacsony lángon pár percig pároljuk. Ehhez hozzáadjuk a megtisztított és vékonyra karikázott sárgarépát, és a felkockázott paradicsomot, párat kavarunk rajta és beletesszük a fűszereket, majd a lencsét is, és felöntjük a húslével, felforraljuk az egészet. Amikor felforrt, takarékra állítjuk a hőfokot, és fedő nélkül körülbelül 25 percig főzzük, vagy amíg a lencse teljesen puhára nem fő. Botmixer segítségével lepürésítjük az egészet, lassú tűzön még néhány percig főzzük, amíg kellőképpen besűrűsödik. Ha kell még fűszerezzük, és tálalhatjuk is!
#3: Lencsefasírt
A lencsét nagyon sokféleképpen fel lehet használni, akár húspótlásra is. A vegánok is előszeretettel fogyasztják, ha unod a lencsefőzeléket, akkor készíts ebből a szuper alapanyagból inkább fasírtot!
Hozzávalók a lencsefasírthoz
80 dkg lencsekonzerv
20 dkg natúr joghurt
20-22,5 dkg liszt
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db csilipaprika
1 csokor petrezselyem
őrölt római kömény
2,5 dl olaj
1 csokor menta
só
40 dkg koktélparadicsom
1 ek olívaolaj
1 ek balzsamecet
A lencsefasírt elkészítése
A leszűrt lencsét bő vízzel leöblítjük, és lecsepegtetjük. A menta leveleit lecsipkedjük, néhány levélkét félreteszünk, a többit pedig felaprítjuk, majd simára keverjük a joghurttal, sózzuk és borsozzuk is! A petrezselymet, valamint a megtisztított vörös- és fokhagymát felaprítjuk, a csilit kimagozzuk, és finomra vágjuk. A lencsét, a vöröshagyma felét, a fokhagymát, a csilit és a petrezselymet összedolgozzuk, majd pürésítjük botmixer segítségével. Ehhez a püréhez hozzáadjuk a lisztet, megsózzuk, megborsozzuk, illetve meghintjük egy kevés római köménnyel. Nedves kézzel gombócokat formázunk a masszából, és forró olajban kisütjük őket. A megmosott paradicsomokat félbevágjuk, és a felforrósított olívaolajon megpirítjuk a megmaradt vöröshagymával együtt. Meglocsoljuk a balzsamecettel, ezt követően további 5 percig pároljuk. Végül egy kevés sóval és borssal ízesítjük. Ezt kínáljuk a lencsefasírt mellé. A félretett mentalevelekkel díszítve tálaljuk az étket!