Ki az –rajtunk kívül-, aki szereti a nagy klasszikus finomságokat egy kicsit újragondolni? Imádjuk a madártejet, de tényleg, olyannyira, hogy bármilyen formában több adagot is meg tudunk enni belőle egy ültő helyünkben. Ha te is hasonlóan vagy vele, akkor ezt a madártej torta receptet neked találták ki! Hidd el nekünk, az egész család imádni fogja, ki kell próbálnod, legalább az ő kedvükért, ha nem is önös érdekekből!
Madártej torta recept
Ezt a madártej tortát mindenki imádni fogja, garantált lesz a sikered! Ráadásul elkészíteni sem egy nagy ördöngösség, hidd el, és még csak sokáig sem tart. Piskóta, krém, egy kis könnyű dekor és kész is a látványos és finom madártej torta, ami bármilyen ünnepi rendezvény éke is lehet. Húsvétra pedig egyenesen nem is drukkolhatnál elő különlegesebb finomsággal! Nézzük a receptet!
Hozzávalók a madártej tortához
A tésztához:
- 8 db tojásfehérje
- 8 evőkanál cukor
- 1/2 csomag sütőpor
- 8 evőkanál finomliszt
A krémhez:
- 8 dl tej
- 8 db tojássárgája
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál finomliszt
- 25 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- Tetejére:
- 3 dl habtejszín
A forma kikenéséhez:
- vaj
- liszt
A madártej torta elkészítése
- A madártej torta elkészítéséhez puha tésztára van szükségünk, ezért a tésztához a tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd folyamatosan adagolva keverjük hozzá a cukrot is. Ezt követően elkeverjük a lisztet is sütőporral, majd ezt a sütőporos lisztet beleforgatjuk a tojáshabba. Ebből egy jó kis tésztát kell keverni.
- A tortaformát mindenféleképpen ki kell vajazni, és liszttel megszórni, ezt ne hagyjátok ki! Én múltkor elrontottam, és nem lett mókás vége a tészta kiszedésének…. Ha megvagytok a vajazással, lisztezéssel, akkor öntsétek bele a tésztát, és simítgassátok el.
- A madártejtorta alapját előmelegített sütőben 20 percig kell sütni 180 fokon. Persze sütőteljesítmény, beállítási mód kérdése a dolog, ezért a tűpróbát mindenképpen javaslom! Sütés után várjátok meg, hogy kihűljön a tészta, csak utána vegyétek ki a formából, és vágjátok is ketté (tudjátok, vízszintesen)!
- Még a torta sül, hozzá lehet állni a krém elkészítéséhez, ehhez 6 dl tejet felforrósítunk. 2 dl tejet alaposan elkeverjük a tojások sárgájával, pudingporral és a liszttel. Tűzre tesszük, és folyamatos kevergetés mellett a forró tejet hozzáadva sűrűre főzzük. Majd következő lépésként a margarint kikeverjük a porcukorral, és miután a pudingos krém kihűlt, belekeverjük a vajas krémet.
- Ha megvan a krém, kihűlt a torta tésztája, akkor igazából már csak össze kell állítanunk a kreálmányt, vagyis a madártej tortánkat: az alsó tortalapot megkenjük a krém felével, rátesszük a másik lapot, azaz a tetejét és körben bevonjuk a maradék krémmel.
- Már csak egy lépés van hátra: a habtejszínt kemény habbá verjük, és evőkanalanként rászaggatjuk a torta tetejére.