Húsvéti kenyér
Egyetlen húsvéti lakoma sem kezdődhet el, míg a húsvéti kenyér az asztalra nem kerül. Ez a könnyű kovászos kenyér aranysárga héjjal rendelkezik, és fonott formában készül. Vidéken már hatszáz éve szokás kenyeret sütni a különleges alkalmakra. A hagyományos kenyérnél sokkalta látványosabb alkotások éppen ezért a karácsony, a vidéki esküvők, és a húsvét elengedhetetlen részei is. Lényegében mindenhol ugyan úgy készítik el, habár a különböző területeken más és más sajátosságok fedezhetők fel benne.
Hozzávalók: egy kockacukor, 700 ml tej, 30 g sajtolt élesztő, 1 kilogramm liszt, 1 tojássárgája, 1 teáskanál só, 100 g porcukor, 140 g vaj, 1 tojás a fényezéshez.
Először is oldd fel a kockacukrot 100ml tejben. Törd bele a tejbe az élesztőt, majd helyezd meleg helyre 10 percre. Szűrd át a lisztet, egy edénybe majd keverd bele a tojássárgáját, a sót, és az élesztős tejet. Add hozzá a porcukrot, a vaj felét, és a maradék, enyhén fellangyosított tejet. Ezután alakítsd tésztává a keveréket egy kézi mixer szárával. Amikor a tészta elkezd elválni az edény oldalától, add hozzá a maradék vajat, egy-egy evőkanálnyi adagokban. Gyúrd át alaposan.
Szórd be egy kis liszttel, majd takard le konyharuhával, és tedd valamilyen meleg helyre, ahol megkelhet (ez nagyjából 30 percet vesz igénybe). A tészta eközben kétszeres méretűre nő (kel) majd. Ezután válaszd szét a tésztát három egyenlő méretű részre, és mindegyikből gyúrj egyenlő hosszúságú és méretű tekercseket egy liszttel leszórt felületen.
Most jön az igazi kihívás: a fonott kinézet elkészítése – ehhez össze kell fonnod egymással a három tésztatekercset. A kész fonott alkotást helyezd egy zsírral kikent tepsire, hogy tovább keljen, és ismét kétszeres méretűre növekedjen. Melegítsd előre a sütőt 200°C-ra. Kend át a tészta felületét egy felvert tojással, majd helyezd a sütőbe 45-50 percre. Hagyd, hogy teljesen lehűljön, mielőtt felvágnád.