A kovászos uborka az egyetlen savanyúság, ami mind fölött áll. De ismered a titkos tulajdonságait is? A kovászos uborka sokféleképpen tesz jót az emberi szervezetnek, emellett azonban meglepő hatással lehet a lelkiállapotra is. Nézzük, hogyan!
A savanyú uborka képes közvetlenül befolyásolni egyes dolgokat, mint pl. az idegesség és a szorongás. Ezt a képességét már tesztelték is. Egy tanulmányban neuroticizmus és szociális szorongás ellen is vizsgálták hatásait. Az eredmények pedig egyértelműen kimutatták a kovászos uborka szorongásoldó hatásait. Mivel az erjesztett ételek sok probiotikumot tartalmaznak, pozitív hatással vannak az emésztőrendszerre. Bár nem teljesen tisztázott a köztük lévő kapcsolat, a tudósok úgy vélik, az egészséges emésztőrendszertől az agy is egészségesebben működik, ennek hatására pedig drasztikusan csökken a félelem, a szorongás, az idegesség mértéke.
Más szóval, akinek a társasági életét ilyen problémák akadályozzák, antidepresszáns helyett egyen egy tányér savanyú káposztát vagy pár darab kovászos uborkát. Ezek az ételek nemcsak mentálisan hatnak. A probiotikumok erősítik az immunrendszert és segítik a szervezetet, hogy jóval sikeresebben tudjon harcolni a betegségek ellen. A savanyított tejtermékeket azok is jobban meg tudják emészteni, akik enyhe laktózérzékenységben szenvednek.
Naponta egy savanyú uborka már segíthet, ha idegesek vagyunk, mert beszédet kell mondanunk a testvérünk esküvőjén vagy előadást kell tartanunk. Máskülönben a savanyú uborka finom is, így semmi ok arra, hogy mellőzzük az étrendünkben. És hogy hogyan készül az elronthatatlan kovászos uborka? Nálunk a lentebb található recept vált be a leginkább, minden évben így készítjük, próbáld ki idén te is!
Még sajnos sok helyen nagyon-nagyon drágán lehet kapni kovászolni való uborkát, azért nem árt, ha időben beszerezzük a tökéletes receptet! Mi sok éven keresztül kísérleteztünk, az utóbbi pár évben viszont már csak ezt a módszert részesítjük előnyben. Talán tényleg a világ legfinomabb kovászos uborkáját készíthetitek el ti is, sokkal másabb, mint a boltban kapható uborka, azt nem is tudnám igazi kovászos uborkának nevezni…A saját kézzel készített kovi ubit mindenhez csak ajánlani tudom, mi bográcsozás előtt készítjük el ezt az adagot, szinte mindig azonnal el szokott fogyni, az egész család, és a barátok is imádják!
Hozzávalók
2 kilogramm uborka, 1 csokor kapor, 2 szelet nagyon vastag kenyér, 1-2 szőlőlevél, meggyfalevél, só, ecet.
Elkészítés
Az egyforma uborkákat jól mossuk meg, végüket vágjuk le (nehogy keserűek legyenek), és oldalaikat vagdossuk be. Vegyünk elő egy ötliteres üveget. Az aljára tegyünk egy szelet kenyeret, erre a megmosott kapor felét és pár levelet. Állítsuk egymás mellé szorosan az uborkákat. Tegyünk fel közben vizet forrni, melybe literenként rakjunk 1 evőkanál sót, 1 kiskanál ecetet. Ha forr, óvatosan, nehogy az üveg elrepedjen, öntsük az uborkára. Tetejére tegyük a maradék kaprot, a leveleket, és borítsuk be a másik szelet kenyérrel. Kistányérral fedjük le az üveget, és állítsuk napra. Ha az uborka már nem zöld színű, hanem kissé megsárgult, szűrjük le, állítsuk másik üvegbe, és a lét öntsük rá. Hűtőszekrényben sokáig eláll.
Forrás: Bidista.com