hirdetes

Érdekességek a magyar pálinkáról

Sz. F. , ZH

Kecskemét többek között barackpálinkájáról is híres. Kiváló minőségét első sorban az ízletes barackoknak köszönheti, amelyből készítik – ezek az úgynevezett „Magyar kajszi” vagy „Magyar legjobb” néven ismert barackok. Különlegessége, hogy a gyümölcsök magját is beleőrlik a készítménybe, ez adja a barackpálinka jellegzetes ízét.

Magyar pálinka

Mit is nevezünk pálinkának? 

A pálinka hagyományos magyar gyümölcspárlat, melyet kizárólag erjesztett gyümölcscefre, gyümölcsmust vagy gyümölcsvelő lepárlásával készítenek. Általában szintén a pálinkák közé sorolják a – törvényi szempontból különálló – törkölypálinkát, amely erjesztett szőlőtörköly párlata. A pálinka, a törkölypálinka és bizonyos helyi változataik európai uniós eredetvédettséget élveznek: a „pálinka” elnevezést csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. A pălincă (ejtsd: pálinkö [paˈliŋkə]) a magyar pálinkától törvényi szempontból független, eredetvédett román gyümölcspárlat.

hirdetes


A pálinkának leggyakrabban szilva, körte, alma, kajszibarack, meggy, cseresznye, szőlőtörköly vagy eper az alapanyaga, de bármilyen Magyarországon termett gyümölcsből (az osztrák tartományokban csak helyi kajszibarackból) készülhet. A 20. századot megelőzően a gyümölcspálinka döntően szilvából készült.

hirdetes


A pálinka fenti, modern jelentése a 21. században, a pálinka eredetvédelme nyomán szilárdult meg. A magyar pálinka szó a 17. századi megjelenésétől kezdve egyszerűen égetett szeszt jelentett, de a 20. századi magyar „pálinkák”, vagyis a tiszta, ízesítetlen párlatok már jobbára gyümölcsből, törkölyből, borból vagy borseprőből készültek. A történelmi magyar „pálinka” azonban rozsból, búzából, kukoricából, hajdinából, burgonyából, ritkábban akár céklából, édes gyökerekből vagy borsóból készült párlatokat is magában foglalt, amíg ezek helyét át nem vette a finomszeszgyártás a 20. század első felében. A következő oldalon még több érdekesség vár rátok! Még egy szuper receptet is megosztunk veletek!

Forrás: Fotó Fortepan

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A hollóházi porcelán

A hollóházi porcelán: A Hollóházi Porcelángyár 1777-ben alakult meg a Borsod-Abaúj-Zemplén... Tovább

Zugligeti Libegő

Zugligeti Libegő: A budai hegyek egyik kedvenc attrakciója, mely segítségével belátható az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar