hirdetes

Mennyei finomság karácsonyra: mákos guba torta, amit az egész család imádni fog

VN

Ki ne imádná a mennyeien finom mákos gubát? Egy igazi ízig-vérig karácsonyifinomság! Mákos guba egy üde torta formájában? Ezt neked is ki kell próbálnod, mert tényleg isteni, garantáltan mindenki oda lesz érte. Nézzük is a receptet íme a mákos guba torta receptje!

Isteni mákos guba torta egyszerűen

Hozzávalók a mákos guba tortához

(Ezek a mennyiségek egy 24 cm-es átmérőjű tortaformához ideálisak, ha neked más méretű van otthon, akkor arányosíts!)

•    8 db szikkadt kifli
•    1 l tej az alaphoz, további 2,5 dl tej a krémhez
•    3 db tojássárgája az alaphoz, 2 db tojássárgája a krémhez
•    15 dkg porcukor az alaphoz, és szintén 15 dkg porcukor a krémhez
•    2 csomag vaníliás cukor az alaphoz, és szintén 2 csomag vaníliás cukor a krémhez
•    10 dkg vaj az alaphoz, valamint 20 dkg vaj a krémhez
•    15 dkg darált mák az alaphoz
•    10 dkg mazsola az alaphoz
•    1 citrom reszelt héja az alaphoz
•    1 kávéskanál őrölt fahéj az alaphoz
•    3-4 evőkanál sárgabaracklekvár az alaphoz
•    1 csomag vaníliás pudingpor a krémhez
•    2-3 dl Hulala habbá felverve, vagy habtejszín a tetejére

A mákos guba torta elkészítése

hirdetes

1.  Érdemes még előtte nap megvásárolni a kiflit, hogy kicsit szikkadt legyen, ne pedig friss. Ezeket a kifliket felkarikázzuk egyenletesen első lépésként, hiszen ez a mákos guba alapja is.

2. Majd a kiflik feldarabolása után a tejes mártás elkészítéséhez fogunk hozzá a következő módon: az egy liter tejhez hozzáadjuk a 10 dkg vajat, és összemelegítjük. A 3 tojássárgáját simára keverjük a 15 dkg porcukorral, és a 2 csomag vaníliáscukorral, ha sima állagot kaptunk, akkor lassú kevergetés közben a tejhez öntjük, és az egészet vízgőzben addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.

3. Újra visszatérünk a kiflikhez, rászokjuk a darált mákot, a fahéjat, a mazsolát, és a reszelt citromhéjat, majd összekeverjük. Ha ez meg van, akkor a felfőzött tejet is ráöntjük, összeforgatjuk, ügyelve arra, hogy a kifli karikák egyben maradjanak, és állni hagyjuk egy kicsit. Pár perc kell a kiflinek, hogy felszívja a folyadékot.

4. Egy kivajazott tortaformát megszórunk zsemlemorzsával, majd beleöntjük a mákos, tejes kiflit. Erre jön a lekvár, amit rákanalazunk a kiflire, és elkenünk egyenletesen, és mehet is az előmelegített 100 fokos sütőbe egy 15-20 percre.

hirdetes

5. Ha szépen megpirult, akkor hagyjuk a formában kihűlni, csak ezután helyezzük tálcára.

6. Jöhet a krém elkészítése! A 20 dkg vajat simára keverjük a fele mennyiségű porcukorral (7,5 dkg), és félre rakjuk. A másik fele porcukrot pedig a 2 tojássárgájával, valamint 2 csomag vaníliás cukorral, és a pudingporral keverjük el, ezután hozzákeverjük a tejet is, és folyamatos kevergetés mellett, pár perc alatt, sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük.

7. A kihűlt pudinghoz hozzákeverjük a cukros vajat. Ha egy sima krémet kapunk, akkor kenhetjük is rá a kihűlt mákos kifli tetejére, majd a hűtűbe tesszük az egészet, hogy jól megdermedjen.

8. Utolsó lépésként a habtejszínt kemény habbá verjük és ezzel díszítjük a tortát. 

Még több ilyen szuper receptért nyisd meg a gaériát, és kattints a képek melleti recept linkekre!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Adventi szokások

Adventi szokások: Az adventi koszorú András napjához legközelebb eső vasárnap és december... Tovább

Lotz Károly

Lotz Károly: Lotz Károly német származású magyar festőművész, a 19. századi akadémikus... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Gasztronómia Magyarság