Ki ne imádná a mennyeien finom mákos gubát? Egy igazi ízig-vérig karácsonyifinomság! Mákos guba egy üde torta formájában? Ezt neked is ki kell próbálnod, mert tényleg isteni, garantáltan mindenki oda lesz érte. Nézzük is a receptet íme a mákos guba torta receptje!
Hozzávalók a mákos guba tortához
(Ezek a mennyiségek egy 24 cm-es átmérőjű tortaformához ideálisak, ha neked más méretű van otthon, akkor arányosíts!)
• 8 db szikkadt kifli
• 1 l tej az alaphoz, további 2,5 dl tej a krémhez
• 3 db tojássárgája az alaphoz, 2 db tojássárgája a krémhez
• 15 dkg porcukor az alaphoz, és szintén 15 dkg porcukor a krémhez
• 2 csomag vaníliás cukor az alaphoz, és szintén 2 csomag vaníliás cukor a krémhez
• 10 dkg vaj az alaphoz, valamint 20 dkg vaj a krémhez
• 15 dkg darált mák az alaphoz
• 10 dkg mazsola az alaphoz
• 1 citrom reszelt héja az alaphoz
• 1 kávéskanál őrölt fahéj az alaphoz
• 3-4 evőkanál sárgabaracklekvár az alaphoz
• 1 csomag vaníliás pudingpor a krémhez
• 2-3 dl Hulala habbá felverve, vagy habtejszín a tetejére
A mákos guba torta elkészítése
1. Érdemes még előtte nap megvásárolni a kiflit, hogy kicsit szikkadt legyen, ne pedig friss. Ezeket a kifliket felkarikázzuk egyenletesen első lépésként, hiszen ez a mákos guba alapja is.
2. Majd a kiflik feldarabolása után a tejes mártás elkészítéséhez fogunk hozzá a következő módon: az egy liter tejhez hozzáadjuk a 10 dkg vajat, és összemelegítjük. A 3 tojássárgáját simára keverjük a 15 dkg porcukorral, és a 2 csomag vaníliáscukorral, ha sima állagot kaptunk, akkor lassú kevergetés közben a tejhez öntjük, és az egészet vízgőzben addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
3. Újra visszatérünk a kiflikhez, rászokjuk a darált mákot, a fahéjat, a mazsolát, és a reszelt citromhéjat, majd összekeverjük. Ha ez meg van, akkor a felfőzött tejet is ráöntjük, összeforgatjuk, ügyelve arra, hogy a kifli karikák egyben maradjanak, és állni hagyjuk egy kicsit. Pár perc kell a kiflinek, hogy felszívja a folyadékot.
4. Egy kivajazott tortaformát megszórunk zsemlemorzsával, majd beleöntjük a mákos, tejes kiflit. Erre jön a lekvár, amit rákanalazunk a kiflire, és elkenünk egyenletesen, és mehet is az előmelegített 100 fokos sütőbe egy 15-20 percre.
5. Ha szépen megpirult, akkor hagyjuk a formában kihűlni, csak ezután helyezzük tálcára.
6. Jöhet a krém elkészítése! A 20 dkg vajat simára keverjük a fele mennyiségű porcukorral (7,5 dkg), és félre rakjuk. A másik fele porcukrot pedig a 2 tojássárgájával, valamint 2 csomag vaníliás cukorral, és a pudingporral keverjük el, ezután hozzákeverjük a tejet is, és folyamatos kevergetés mellett, pár perc alatt, sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük.
7. A kihűlt pudinghoz hozzákeverjük a cukros vajat. Ha egy sima krémet kapunk, akkor kenhetjük is rá a kihűlt mákos kifli tetejére, majd a hűtűbe tesszük az egészet, hogy jól megdermedjen.
8. Utolsó lépésként a habtejszínt kemény habbá verjük és ezzel díszítjük a tortát.
Még több ilyen szuper receptért nyisd meg a gaériát, és kattints a képek melleti recept linkekre!