Tippek a Maradék nélkül programhoz:
- A hagyományokat megőrizve minden Húsvétkor készülünk festett tojással a locsolók számára. A tojásfestés is lehet környezettudatosabb! Egy előző cikkemben már írtam nektek arról, hogyan tudjátok felhasználni a zöldségeket tojás festésre, ami egy remek alternatíva arra, hogy környezettudatosan fessünk tojást. A Nébih javaslata erre, hogy minden esetben, akár kifújjuk, akár megfőzzük, a későbbiekben használjuk fel a tojást! Ha nem akarjuk rögtön akkor felhasználni, akár le is fagyaszthatjuk a nyers tojásokat. Amennyiben főtt tojást festünk, figyeljünk rá, hogy 2 óránál többet ne legyenek kint hagyva szobahőmérsékleten, különben megromolhat és nem tudjuk később megenni.
- A sütemény elmaradhatatlan a húsvéti asztalról, azonban a habos-babos sütik helyett készíthetünk hosszabban eltartható, száraz süteményt is. az ilyesfajta teasüteményekből, mint a néró vagy a linzer több adagot is készíthetünk és nyugodtan kint hagyhatjuk akár egésznap az asztalon mert nem fog megromlani. Ha úgy látjuk túl sokat készítettünk és nem fog elfogyni az ünnepek végére, ezt id eltehetjük a mélyhűtőbe későbbre.
- Mindenképp tartsd szemelőtt, hogy a vendégeidet már máshol is megvendégelték vagy fogják, így nem az a cél, hogy telitömd őket a gigamennyiségű elkészített ételeddel.
- A húsvéti időszakot megelőzően érdemes kiüríteni a hűtőnket és a fagyasztónkat, ugyanis a megmaradt vendégváró fogásoknak kelleni fog majd a hely. Azokat az alapanyagokat, amiket eddig a fagyasztóban raktároztunk most felhasználhatjuk az ünnepi menü elkészítéséhez, például a fagyasztott darált hús tökéletes lesz egy fasírozotthoz, vagy a mirelit zöldségkeverék a friss és finom franciasalátához.
- A hagyományosnak számító húsvéti fogások, mint a sonkatekercs, a főtt tojás vagy a tojássaláta, a sárgatúró és a különböző sült húsok és sütemények kifejezetten gyorsan romlanak, így érdemes egyszerre csak kisebb adagot kitálalni, majd a hűtőből újra vehetünk még elő ha szükséges.
- A legjobb módszer arra, hogy elkerüljük azt, hogy a kukában végezzék a megmaradt ételek, az ha lefagyasztjuk őket. Érdemes adagonként és felcímkézve elraktározni a készételeket, így elkerülhetjük, hogy a későbbiekben a szükségesnél többet olvasszunk ki.
- Soha ne feledd! A hűtőből kivett maradékokat mindig érdemes fogyasztás előtt újra alaposan felforralni, ugyanis sem a hűtés, sem a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat!
- Végezetül pedig, egy kis kreativitással a megmaradt ételeket alapanyagként használhatjuk fel egy új ételhez, például a sonkát beletehetjük a bablevesbe, a főtt tojásból pedig készülhet rakott krumpli vagy a fonott kalácsból mákosguba.