Márton-napi ludaskása recept
Hozzávalók a Márton-napi ludaskásához
1,5 kg libaaprólék
20 dkg rizs
4-5 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
1/2 db zeller
1 db vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 evőkanál libazsír
só
bors
húsleveshez használt fűszerek ízlés szerint
A Márton-napi ludaskása elkészítése
Nulladik lépés a hozzávalók előkészítése: Az aprólékot mossuk meg, a zöldségeket pucoljuk meg, és ízlés szerint daraboljuk fel! Ezután tegyük az aprólékot és a feldarabolt zöldségeket egy nagyobb fazékba, öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, ízlés szerint fűszerezzük, és pár óra alatt lassú tűzön főzzünk gyakorlatilag egy levest, ezt akár még előző nap is meglehet tenni. Ha kész szűrjük le, és tegyük külön a zöldégeket a hústól, amit lefejtünk a csontról. Várjuk meg amíg elhűl, majd a daraboljuk fel a húst és a zöldségeket ízlés szerint. Egy vöröshagymát pucoljuk meg, és vágjunk fel apróra, majd libazsíron pirítsuk üvegesre! Ezután adjuk hozzá rizst, keverjük össze, és addig pirítsuk míg a rizs üveges lesz. Ekkor öntsük fel két merőkanál húslevessel, és kevergetve addig főzzük míg a rizs teljesen felszívja a levest, majd öntsük fel annyira, hogy ellepje a rizst, és ízesítjük ízlés szerint. Amikor már majdnem teljesen puha a rizs, adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket és a húst, majd óvatosan forgassuk össze, és főzzük készre. Tálaljuk apróra vágott petrezselyemmel!
Márton-napi libacomb aszalt szilvával
Hozzávaló a Márton-napi aszalt szilvás libacombhoz
4 db libacomb
2 paprika
2 paradicsom
10 dkg vegyes zöldség
3 gerezd fokhagyma
20-25 szem aszalt szilva
1 dl vörösbor
fahéj
olaj
majoránna
só
bors
A Márton-napi aszalt szilvás libacomb elkészítése
libacombokat sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk meg a majorannával, és helyezzük egy tepsibe a szeletekre vágott zöldségekkel, valamint 1-1 paprikával és paradicsommal, fokhagymával, majd locsoljuk meg kevés olajjal és vízzel. Közepesen meleg sütőben, alufólia alatt 1 óra alatt puhára pároljuk, majd pirosra sütjük a combokat. Az aszalt szilvát ez idő alatt majd beáztatjuk, serpenyőben, kevés vajon egy evőkanál cukrot karemellizálunk. Ehhez hozzáadjuk a szilvát, őrölt fahéjjal megszórjuk, és azonnal felengedjük vörösborral. Rövid ideig pároljuk. Majd együtt tálaljuk!