Sok vendéglátó nincs tisztába azzal, milyen borokat érdemes felszolgálni egy vacsora mellé. Összeszedtük a legnépszerűbb ételeket, és a hozzá tartozó borokat!
Ha egy vacsorára készülünk, nehéz döntés megtalálni a tökéletes bort hozzá. A boltokban nagy a kínálat, ami csak még jobban megnehezíti a választást. A megfelelő bor kiválasztásához több dolgot is figyelembe kell venni, de a legfontosabb az az, hogy tökéletesen kell passzolnia a tálalásra kerülő ételekhez. Amennyiben komolyabban is érdekelnek a borok, érdemes lehet ellátogatnod egy borkóstolóra Budapesten, de természetesen hasznos tippekkel is segítünk, hogy megtaláld a tökéletes párosításokat!
Az ételek és a borok tökéletes összhangja
- A hideg előételekhez egy könnyű rozé ajánlott, míg a főtt húsos előételekhez könnyű vörös- és rozé illik a legjobban.
-
Ma már nem él az a szabály, hogy a fehér húsokhoz fehérbort, a vörös húsokhoz vörösbort lehet kizárólag felszolgálni.
-
Sertéshús mellé egyformán illik a fehér, valamint a vörösbor is. Egy kacsasült mellé egy vörösbor a legjobb választás, de arra mindenképp figyelned kell, hogy ez egy könnyű fajta legyen.
- A marha-és bárányhúsokhoz bársonyos, zamatos vörösborokat fogyasztanak.
- Gombához az elegáns hárslevelű megfelelően passzol.
- Egy bográcsozáshoz, vagy egy jó halászlé mellé tökéletes választás egy kékfrankos.
- A halakhoz jól megy a fehérbor, ám nem kell kimondottan ragaszkodni hozzá. Szardínia mellé például egy rozé, sokkal jobb döntés.
- Bármilyen könnyű étel, például saláta kerül az asztalra, a fehér borral nem foghatsz mellé!