Mi történik, ha mégis valamelyiket elfogyasztaná kedvencünk?
Abban az esetben, ha az előbb említett ételek közül bármelyiket elfogyasztaná kutyusunk, akkor érdemes figyelni, hogy ebünknél jelentkeznek-e a mérgezés tünetei. Ezek könnyen felismerhetőek lesznek – zavartan viselkedhet, teste gyakran görcsbe rándulhat. Ekkor fontos, hogy minél előbb állatorvoshoz vigyük kedvencünket.
Mik azok, amiket megkóstolhat?
Akadnak ezzel ellentétben ugyanakkor olyan szezonális alapanyagok, melyekből isteni jutalomfalatot varázsolhatunk ebünk számára. Ide elsősorban a körte, a sütőtök, az alma tartozik. Továbbá, amennyiben az édesburgonyát megsütjük vagy főzzük, akkor ezután is bátran adható kedvencünknek.
Nem ritka az sem, hogy egy-egy sétáltatás kapcsán kutyusunk vidáman legeli a csipkebogyót a bokorról – ez leszárítva, esetleg pörkölve is adható számára, a tőzegáfonyával egyetemben.
Milyen zöldségek, gyümölcsök lehetnek még hasznosak számára?
Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy a kutya nem tudja jól emészteni a növények sejtfalát, így akármilyen vitaminban gazdag egy növény, egészben vagy felkockázva nem fogja tudni azt megemészteni.
Ezen akkor lehet segíteni, ha lereszeljük a zöldséget, gyümölcsöt – ekkor részben képesek a vitaminok felszívódni fogyasztás során. A csipkebogyó kapcsán érdemes tudni, hogy amennyiben nem a bokorról szedegeti le négylábúnk, hanem otthon adnánk neki, akkor érdemes eltávolítani annak külsejét és szőrös részét – ezek ugyanis irritálhatják kedvencünket. Csak ezután szárítsuk ki a bogyókat.
Mi legyen a süteményekkel?
Semmiféleképpen sem ajánlott a készített süteményekből kutyusunknak is adni – ehelyett készítsünk inkább isteni jutalomfalatot neki, mely tökéletesen illik majd az évszakhoz!
Ehhez szüksége lesz zablisztre, almára, tojásra, sütőtökre, répára, édesburgonyára és egy kevés mézre. A hozzávalókat nyugodtan variálhatjuk amennyiben valamelyik nincs éppen otthonunkban.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd egy turmixgépbe tegyük bele a hozzávalókat. Ahogy résztánk már összeállt, akkor nyújtsuk fél centi vastagságúra, majd szaggatóval alakítsunk ki belőle formákat. Helyezzük sütőpapírra, majd süssük őket 10 – 15 perc alatt aranybarnára.