Szeretnéd valami nagyon látványossal, de azért nem olyan bonyolulttal, 10 órát robotolóssal, mégsem áll össze izgulóssal, de nagyon finommal lenyűgözni családodat, szeretteidet, a vendégeket idén karácsonykor, vagy épp ellenkezőleg, a megmaradt mézeskalács karácsony utáni felhasználása a célod?? Akkor ezt a gyors és egyszerű, ellenben nagyon mutatós, és elképesztően finom karácsonyi hangulatú mézeskalácsos sajttortát ajánljuk a figyelmedbe!
A legjobb sütemény karácsonyra: mézeskalácsos sajttorta
Amikor mézeskalács sütésről van szó, a legtöbben elveszítjük józan mérlegelési képességünket, és csak úgy ürülnek ki a lisztes zacskók, csúsznak be egymás után a tepsik a sütőbe, egyszer csak azon kaphatjuk magunkat, hogy hoppácska, lett egy kupac mézeskalácsunk. 2-3-at aprólékosan kidekorálunk, még szemeket is rajzolunk a hómbernek, de a negyediknél már mindenki érzi, hogy ebből őszhajszálak lesznek, az meg igazán nem kellene karácsonyra, mert így is tudnak kritizálni minket másért: „felcsúszott pár kiló, vagy az ott jól látom egy igazi pókháló a sarokban?” Ezen a ponton, amikor ezeket felidézzük, már hangos óbégatásba is kezdünk és próbáljuk rávenni a család többi tagját, hogy segédkezzenek. Ők általában lelkesek, főleg, ha kicsik, de eljön a pont, amikor ők is megunják. Na ezen a ponton kell előrántani ezt a mézeskalácsos sajttorta receptet és pillanatok alatt összedobni, majd fogadni az elismerő szavakat, miközben felhasználod a megmaradt mézeskalácsot.
Hozzávalók a mézeskalácsos sajttortához (18 cm-es formához)
25 dkg mézeskalács
15 dkg vaj
25 dkg mascarpone
25 dkg túró
2 dl tejszín
0,5 dl tejföl
5 dkg barnacukor
1 evőkanál méz
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 evőkanálnyi mézeskalács-fűszerkeverék (vagy ennek megfelelő fűszerek keveréke)
Díszítés ízlés szerint (akár mézeskalács is lehet)
A mézeskalácsos sajttorta elkészítése
A mézeskalácsos sajttortához először is a mézeskalácsot daráld le, vagy ha erre nincsen megfelelő eszközöd, akkor törd apró darabokra, mi úgy szoktuk csinálni, hogy lezárjuk egy nejlonba, majd nekiesünk nyújtódeszkával, vagy valamiféle klopfolóval. Ha apró, morzsalékos, akkor hozzáadunk egy evőkanálnyi kakóport, majd felolvasszuk a vajat, és ezt is hozzákeverjük, majd egy jó kis masszát keverünk belőle: ez lesz a tortánk alapja. Elő is kapjuk a sütőformát, kibéleljük sütőpapírral, majd ezt a mézeskalácsos masszát belenyomkodjuk, arra figyeljünk, hogy a körvonal mentén rakjunk kicsit többet, körülbelül olyan 1-2 cm-es magasságban nyomkodjuk rá a sütőforma oldalára. Ha ez kész, akkor egy kicsit félrerakjuk, amíg kikeverjük a krémet. Egy nagy keverőtálban keverjük össze a túrót, a mascarponét, a tejfölt, a cukrokat, valamint a legfontosabbat, ami a mézeskalácsos dolgokhoz kellhet: a mézet. A habtejszínt habverővel vagy botmixerrel kemény habbá verjük egy másik edényben, majd finoman hozzáadjuk a korábban kikevert krémhez, és végül a fűszereket és a kakaóport is hozzáadjuk, elkeverjük. Mi ezt kicsit be szoktuk tenni a hűtőbe, olyan negyedórára, hogy megdermedjen, és csak ezután kanalazzuk rá a mézeskalácsos alapra, majd spatulával elegyengetjük finoman, hogy sima legyen, de azért ne essen össze. Díszíteni mézeskaláccsal is lehet, vagy karácsonyi cukorkaszórással, de natúran is lehet tálalni, néhány egész fahéj, mandarin, cukrozott mandula is jól mutat rajta, de egyszerűen kakaóporral is megszórhatod, vagy egy kis fahéjjal! De inkább mutatunk is néhány ötletet képekkel is: kattints a képre, és lapozgass, tényleg egyszerű, de mutatós ötletek!