hirdetes

Ami nélkül nem telhet el karácsony: a mindig puha mézeskalács receptje

Noémi Vida

Rögtön puha mézeskalács? Miért nem próbálod ki inkább a mindig puha mézeskalács receptjét idén? Mutatjuk is a mindig puha mézeskalács tökéletes receptjét, mert mézeskalács nélkül egy karácsony sem telhet el, még az idei sem!

Mindig puha mézeskalács recept egyszerűen

Mézeskalács nélkül nincs karácsony!

Kislány koromban gyakorlatilag amiért legeslegjobban vártam a karácsony előtti időszakot, az a mézeskalács volt. Mikor icurka-picurka voltam, akkor azért, hogy ehessem a mindenféle díszekkel, tojáshabbal mázolt isteni mézeskalácsokat, mikor kicsit nagyobb lettem, akkor pedig azért, hogy végre díszíthessem, rajzolhassam azokat a körvonalakat, húzhassam a girbegurba csíkokakat, szórhassam a cukorkát, ügyesen odailleszthessem a diót, meg a tökmagot, és egy kicsit azért is, hogy összemérhessem a mézeskalács díszítési tudásomat a testvéremmel, amit aztán persze anyukám mindig szabotált egyetlen mondattal: az összes egyformán szép! És tudjátok mit? Igaza volt! Az összes mézeskalács egyformán szép, mert szívvel készült, méghozzá karácsonyra, a szeretet ünnepére! Készítsetek ti is ilyen szép, és szerethető mézeskalácsokat, mutatok is hozzá egy szuper receptet! Következzen a mindig puha mézeskalács receptje!

A mindig puha mézeskalács receptje

Hozzávalók a mindig puha mézeskalácshoz

hirdetes
  • 1 kg liszt
  • 0,5 kg porcukor
  • 6 darab tojás
  • 20 dkg virágméz
  • 18 g szódabikarbóna
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 csomag (Kotányi) Mézeskalács fűszerkeverék

A mindig puha mézeskalács elkészítése

1. Első lépésként a tojásokat kell enyhén felverni, majd a szárazalapanyagokat, azaz a lisztet, porcukrot, és szódabikarbónát összekeverni, majd hozzáadni a többi hozzávalót is. Ha a méz kikristályosodott, akkor nem árt felolvasztani, mielőtt a tésztához keverjük. Ha kész a tészta, akkor hagyjuk állni légmentesen letakarva egy éjszakán át szobahőmérsékleten, de a legjobb egy hétig hűvös helyen.

2. Másnap jön a sütés! Mielőtt kisütjük gyúrjuk át a mézeskalács tésztáját jó alaposan, nem túl lisztes nyújtófán, egészen addig, amíg simává, zsírszerűvé válik a felülete, megéri a fáradozást, hiszen ettől lesz egyenletes a mézeskalácsok felszíne.

3. Lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk, és tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle. Ha nincsenek szaggatóid ne aggódj, előre papírból elkészített sablon mentén egy kés segítségével is csodaszép formákat lehet alkotni, felfüggesztőt pedig szívószállal lehet egyszerűen készíteni.

hirdetes

4. Sütés előtt még egy dolgunk lesz: 1 evőkanál tejjel hígított tojássárgájával kenjük meg a mézeskalácsokat.

5. Most már tényleg jöhet a sütés: 185-195 °C fokra (hőlégkeveréssel: 165-175 °C) előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt sütőlemezen sütjük, egészen addig amíg szép aranybarnák nem lesznek, majd síkfelületen hűtjük, és jöhet a díszítés!

Mutatunk is egy kis inspirációt a mézeskalácsok díszítéséhez! Kattintsatok a képre, és lapozzátok végig a galériát!

 

Kellemes ünnepvárást és jó étvágyát kívánok! 
 

Még több ínycsiklandó karácsonyi sütemény recepthez lapozzátok végig eztn a galériát! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Medve-tó – Szováta

Medve-tó  – Szováta: Medve-tó, Erdély:A világ legnagyobb heliotermikus tavának... Tovább

A matyó népművészet

A matyó népművészet: hungarikumnak számít. A matyó népművészet a 19. Század végén... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Ételek Gasztronómia Szórakozás