A koronavírus és az otthonlét következtében rengetegen kezdték el otthon, házilag elkészíteni a különböző pékárukat. Én is így bukkantam rá jobbnál-jobb receptekre! Rá kellett jönnöm, hogy ez nem is olyan bonyolult, mint gondoltam! Most megosztom veled a kedvencem, a sajtos kifli receptjét, ami napokig friss és puha marad!
A napokig friss és puha kifli, mint alaprecept
Ez az egyszerű sajtos kifli recept nem csak a sajtimádók nagy kedvence, ugyanis a sajt helyett használhatunk magvakat, vagy akár megbolondíthatjuk a receptet egy kis mákkal. Ezen kívül croissant és zsemlét is formálhatunk belőle.
Lezárható tárolóban tartva, akár 4. napon is olyan friss és puha lesz, mint amikor megsütötted! A kelesztésen kívül nem igényel sok időt és extra hozzávalókat sem.
Ugye, hogy érdemes lementeni a receptet?
Sajtos kifli recept házilag, sütőben sütve
Ez a mennyiség körülbelül 6-8 darab sajtos kiflihez lesz elegendő, attól függően, hogy mekkora kifliket szeretnél.
Hozzávalók:
- 500 gramm finomliszt
- 100 gramm sajt
- 1 teáskanál só
- 20 gramm friss élesztő
- 1 darab tojás
- 2 dl tej
- 2 teáskanál cukor
- 60 gramm vaj
- 1 evőkanál tejföl
Tetejére:
- 1 darab tojássárgája
- reszelt sajt
- vaj
Sajtos kifli elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral langyos tejben, közben pedig kimérjük a lisztet egy nagyobb tálba és elkeverjük a körülbelül 100 grammnak megfelelő reszelt sajttal. Hozzáadjuk száraz alapanyagokhoz a tojást, a tejfölt, a csipetnyi sót és a vajat, majd alaposan elkeverjük.
Végül a felfuttatott élesztőt apránként a masszához adjuk és alaposan eldolgozzuk. Az alaposan szó alatt pedig arra gondolok, hogy legalább 10 percig kézzel gyúrjuk. Miután összeállt a kiflink tésztája, konyharuhával letakarva félretesszük 1,5-2 órára, hogy megkeljen.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Kilisztezett deszkán kinyújtjuk a duplájára kelt tésztánkat és 6-8 egyenlő részre vágjuk, attól függően, hogy mekkora sajtos kifliket szeretnénk kapni. Érdemes figyelembe venni, hogy majdhogynem duplájára fog megkelni a sütőben.
Én 8 körülbelül egyenlő háromszögre osztottam a tésztát, majd szorosan feltekertem, mint egy croissant. De a kis szeleteket összegyúrhatod gombócokra is, melyeket kedved szerint formálhatsz és feltekerhetsz.
TIPP: Ha nagyon sajtosra szeretnéd, akkor tehetsz még bele sajtot.
Miután feltekertük, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük a tojássárgájával és megszórjuk reszelt sajttal. A sütőt felvesszük 200 fokra és 20-25 perc alatt el is készülnek a finom sajtos kiflik.