Hogyan is készíts diókrémet?
Ha már zsákkal indultunk el túránkra, és megfelelő mennyiségű diót gyűjtöttünk össze, akkor egyszerűen el tudjuk majd készíteni ezt az isteni édességet.
Ehhez először érdemes két szelet kovászos kenyeret tejbe áztatnod, úgy, hogy arról előzetesen már eltávolítod a héjat. Ezután egy nagyobb bögre diót vegyünk elő, melyről már leszedtük azok vékony, barna héját – ehhez tehetünk némi fenyőmagot, akár meg is piríthatjuk azokat. Turmixoljuk össze diónkat, 2 – 3 gerezd fokhagymát, egy maréknyi reszelt parmezánt, sót ízlés szerint, valamint 2 – 3 kanál olívaolajat. Amikor a dió már kellően összetört, akkor keverjük le a diós egyveleget a kifacsart kenyérrel. Masszánkat hígíthatjuk kevés tejjel, ha szükségesnek érezzük. A cél, hogy a diókrém megközelítőleg pesztó állagú legyen.
Amikor elkészítettük krémünket, azt fogyaszthatjuk akár pirítóssal, akár tésztával – tálaláskor pedig szórjunk rá kisebb mennyiségű diót, parmezánt vagy petrezselymet.
Mit érdemes még gyűjteni?
Ahogy már megcsípte a dér, elindulhatunk csipkebogyó-, illetve kökénygyűjtésre is. Akik ugyanakkor csupán szárítani szeretnék ezeket a terméseket, arra figyeljenek, hogy nem érdemes megvárni a dércsípte bogyókat.
Mindemellett, ha már kellően tél felé járunk, nem csak azért érdemes megmozdulnunk, hogy kiélvezzük a már kissé hideg, friss levegőt. Ha felfelé tekintünk sétánk során, találhatunk egy-egy fehér fagyöngyöt. Esetében ugyanakkor fontos tudni, hogy ezek már magasabban helyezkednek el – mégis, megére felmászni értük. A fagyöngy teája ugyanis remek vérnyomás csökkentő, de akár az ételmérgezésen is képes segíteni.
Ezzel a növénnyel kapcsolatban ugyanakkor fontos tudnod, hogy ha nem vagy tisztában az erdei növényekkel, inkább csak dekorációnak használd! A fehér fagyöngy könnyedén összetéveszthető a sárga fagyönggyel – ebben az esetben pedig többet árthatsz szervezetednek, mint gondolnád…