Még nem vagy elkésve, készítsd el te is ezt az igazi magyar kuriózumot, megmutatom a tökéletes paprikalekvár receptjét, imádni fogja mindenki, garantálom!
A legjobb az ebben a receptben, hogy bárki képes elkészíteni, ráadásul pillanatok alatt! Mindenesetre jó, ha minél hamarabb nekilátok, mert a paprikaszezon vége már közel van sajnos. Használhattok pirospaprikát, sárgát, zöldet, csípőset, nem csípőset, ízlés szerint, abból készítitek el, amiből szeretnétek. Én viszont azt mondom, hogy sokkal ínycsiklandóbb, ha vörös színben pompázik a lekvárunk. Irány a kert, vagy a piac, szerezzünk pár darab egészséges paprikát, és már kezdhetjük is!
Előtte viszont elmondom, miért érdemes mindenkinek megkóstolnia ezt a finomságot!
A paprikában megtalálható a kapszaicin nevű vegyület, aminek egészségügyi hatása sokak által ismert. Többek között gyulladáscsökkentő hatása van, ez a vegyület ugyanis blokkolja a gyulladást előidéző anyagok elszaporodását a szervezetben.
Ráadásul kiválóan alkalmazható az ízületi gyulladások okozta panaszok kezelésére, mivel fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. Kutatások azt is kimutatták, hogy nagymértékben csökkentik a szervezet koleszterinszintjét, és a vérrögök képződését is megakadályozzák, de jelentősen hozzájárulnak a szívbetegség és a trombózis kialakulási kockázatának csökkenéséhez. Ha ez még nem lenne elég, elmondom, hogy javítja az emésztést, és erősíti az immunrendszert is!
A pirospaprika színét a benne található magas béta-karotin tartalmának köszönheti. Néhány kanál paprikalekvár biztosítja szervezetünk számára a C-, illetve az A-vitamin szükségletét, melyek a fertőzések elkerülése szempontjából nagyon fontosak! Most már tudjuk, miért kellene fogyasztania mindenkinek a paprikalekvárt, jöhet a recept is!
Hozzávalók: 600 gramm csípős paprika, 400 gramm paradicsompaprika, 1 kilogramm cukor, 1 liter ecet.
A paradicsompaprikát lehet helyettesíteni erős paprikával is, mi csak azért írtuk ezt, mert ebben az esetben a lekvárunk nem lesz annyira halvány. Mossuk meg a paprikákat, távolítsuk el a magházat, a magokat, és az erezetet is, majd egy konyhai robotgép segítségével aprítsuk fel a paprikákat.
Érdemes az előkészületi munkák során kesztyűt használni. Gondolom mindenkinek ismerős érzés, amikor megdörzsöli a szemét, miután erős paprikához nyúlt…
Öntsük egy edénybe a cukrot és az ecetet, majd keverjük össze az elegyet és tegyük fel főni. Nagy lángot alkalmazzunk, nagyjából öt perc elég is. Ezután adjuk hozzá a paprikát, és főzzük együtt az egészet addig, amíg össze nem áll. Tegyünk egy keveset egy tányérra, hagyjuk kihűlni, és ha az állaga nem folyós, akkor készen vagyunk. A forró lekvárt töltsük előre kifertőtlenített befőttes üvegekbe, azonnal zárjuk le, majd hagyjuk kihűlni, ezután mehetnek az elkészült lekvárok a kamra polcaira.
Biztos vagyok benne, hogy mindenki szeretni fogja, mi már tavaly kipróbáltuk ezt a receptet, és valóban isteni finom! Fogyaszthatjátok bátran kecskesajttal, vagy akár gyógynövényekkel, de engem meggyőzött a klasszikus lekváros kenyér is!
Ha esetlen nem szeretitek a csípős paprikát, akkor sem kell lemondanotok erről a finomságról, ugyanis a recept tökéletes csemege paprikával is!
Forrás: Fotó: Pixabay