Paprikás ételek - Halászlé
A halászlé egy fűszeres leveskülönlegesség, aminek a paprika adja jellegzetes és szemet gyönyörködtetően vörös színét. A halászlé készülhet többek között pontyból, harcsából és csukából is – tehát lényegében olyan folyami halakból, amelyek Magyarország valamennyi folyójában megtalálhatók. Nincs is jobb annál, mint amikor az ember a folyó partján főzi meg és fogyasztja el azt a halászlevet, aminek a hozzávalóját aznap, frissen fogta ki magának. Számos étteremben is belekóstolhat az ember, és garantáltan mindenütt más ízek fogadják majd.
Paprikás ételek - Töltött paprika
A töltött paprika szintén egy olyan magyar recept, amiből egy tálnyi adag több paprikát kínál, mint más országok egy főre jutó, éves bevitele. A töltött paprikához általában fehér TV paprikákat szokás megtölteni darált hús és rizs keverékével, mindezt pedig egy ízletes (és paprikás) paradicsomöntettel nyakon önteni.
Paprikás ételek - Körözött
A paprika, mint fűszer többféle formájában is élvezhető, például kenyérre kenve. Csak egy kis túróra, tejföldre, illetve némi vajra és hagymára van szükség hozzá, és ezek keverékéből, illetve egy nagy adag paprikából máris kész a körözött (ami ezen felül ízlés szerin ízesíthető egyéb fűszerekkel is). Tökéletes reggelikhez, uzsonnákhoz, és persze minden alkalomra, amikor az ember kedvet kap hozzá!
Paprikás ételek - Hortobágyi palacsinta
A hortobágyi palacsintát először az 1957-es Brüsszeli Világkiállításra készítették el, pedig az ember azt gondolná, hogy egy sokkal régebbi receptről van szó. A hortobágyi palacsintát túró vagy lekvár helyett hússal töltik meg, a paprika pedig a ráöntött tejfölös szósszal kerül a receptbe.
Paprikás ételek - Marhapörkölt
Ez a laktató étel a paprika, a hagyma és a marhahús talán legcsodálatosabb elegye. A marhapörkölt lassú tűzön készül el, biztosítva ezzel a tökéletes ízvilágot, amelyet általában némi vörösborral is meg szokás bolondítani. Nokedlivel, burgonyával, túrós csuszával vagy kenyérrel szokás élvezni, de ez már ízlés kérdése.