Csak én rajongtam gyerekként a finom, szaftos paradicsomos húsgombócért? Nemcsak nagymamám elkészítésében imádtam, hanem becsületszavamra még a menzás adagot is az utolsó falatig megettem. Bárki, bármit mond szerintem az egyik legfinomabb retro fogás, amit bizony még a konyhás nénik is jól készítettek. Mutatom is a nagymamám receptkönyvében talált klasszikus paradicsomos húsgombóc receptet!
Paradicsomos húsgombóc recept
A paradicsomos húsgombóc egy olyan étel, amit már biztos mindenki kóstolt, ha más nem az iskola menzáján. Lehet szeretni, és lehet nem szeretni is, de abban megegyezhetünk, hogy egy igazán laktató étel, amit lehet krumplival, vagy rizzsel is fogyasztani, ami nem véletlenül szerepel nagymamám receptgyűjteményének még egészen az elején. Először azt gondoltam, hogy nehezebb lesz elkészíteni, de egész könnyen bele lehet jönni. Akkor is ajánlom, ha gyerekkorodban nem voltál nagy rajongója, mert sokszor bizony felnőttkorban jön rá az ember, hogy mekkora butaság volt bizonyos dolgokat nem szeretni. De ne is húzzuk tovább az időt, mutatom is a klasszikus, magyar paradicsomos húsgombóc receptjét!
Hozzávalók a hagyományos paradicsomos húsgombóchoz
Hozzávalók a húsgombóchoz
50 dkg darált hús4 gerezd fokhagyma
4 evőkanál rizs
2 mokkáskanál pirospaprika
1 mokkáskanál ételízesítő
csipet őrölt kömény
1 mokkáskanál só
csipet bors
Hozzávalók a paradicsomszószhoz
3-4 evőkanál olaj
3 csapott evőkanál liszt
1 liter paradicsomlé
2 dl víz
csipet só
A hagyományos paradicsomos húsgombóc elkészítése
Tegyük egy nagy tálba a húsgombóc összes alapanyagát (itt annyi kiegészítést tennék, hogy megkérdeztem nagymamámat, a rizst nem kell megfőzni előtte), és alaposan dolgozzuk össze természetesen mindenféle robotgép nélkül, kézzel! Közben tegyünk fel vizet forrni, és ha már forr, akkor egy kicsit vizes kézzel a masszából gyúrjunk gombócokat, és már mehetnek is a forrásban lévő vízbe! Közepes lángon hagyjuk a húsgombócokat főzni egy fél órára, ez idő alatt pedig elkészítsük az ínycsiklandó paradicsomszószt!
A paradicsomszósz elkészítése a húsgombóchoz
Az olajat felhevítjük egy közepes edényben, majd hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverve megpirítjuk körülbelül 1 percig, majd apránként, keverés közben hozzáadjuk a paradicsomlevet is. Tényleg óvatosnak kell lenni, mert sajnos nagyon könnyen becsomósodik a massza, de könnyen rá lehet érezni a megfelelő módszerre. Ezután jöhet a víz is. Plusz tipp: én mindig a paradicsomleves üvegbe töltöm a vizet, összerázom, és így minden cseppjét megmenthetem a paradicsomlének! Ha a víz megvan, jöhet az ízesítés is, vagyis a cukor, és a só ízlés szerint. Forraljuk össze, és tálaljuk a húsgombóccal együtt!