A héten a Márton-nap van a középpontban, számos Márton-napi programon lehet részt venni a fővárosban, de azért más jellegű események is lesznek. A Napot leginkább csak pénteken lehet majd élvezni, a héten jellemzően inkább ködös, párás, borús lesz az idő – érkezik az igazi novemberi időjárás, bár egyelőre úgy tűnik, komolyabb esőzések nélkül. Nézzük hát, hogy mit lehet csinálni ezen a héten!
Márton-napi Bock borvacsora
November 10-én, kedden a Biarritz étterem és kávézó Márton-napi borvacsorával várja a vendégeit, ahol a villányi Bock Pince minőségi borait lehet a mennyei libaételek mellé iszogatni. A következő menük várják az éhes érkezőket: Marcell Pezsgő 2019 és libakocsonya gyökérzöldségekkel, Olaszrizling 2019 és libamájjal töltött derelye friss majoránnával, Rosé 2020 és gyömbéres liba véreshurka libanyakba töltve, sültalmával, burgonya rösztivel, Szt. Márton 2020 Rosé és libamell sólet veloutéval, maceszgombóccal, Ermitage 2015 és libahússal töltött káposzta, Bock Cuvée 2015 és lúdlábtorta, Feketehegyi- hegyi Cabernet Franc 2015 és öreg Gouda sajt. Isteni fogások, kár lenne kihagyni!
Metrópótló bringás reggeli
Szintén kedden, november 10-én a Magyar Kerékpárosklub a Kálvin téren bringás reggelit tart, ezzel adva meg a kellő energiát, hogy a 3-as metró felújítása miatt forgalomba helyezett metrópótló buszok helyett minél többen inkább biciklivel közlekedjenek a városban. Számítani lehet ködre, ezért mindenki alaposan öltözzön fel, és a macskaszemeket sem árt beüzemelni!
Márton-napi libalakoma a Briquette-ben
November 11-én, szerdán a budakeszi Briquette csapata a Márton-napi hagyományoknak megfelelően libából készült finomságokkal készül. Kemencében, grillen, smokerben készülnek majd a finomabbnál finomabb liba-fogások, ráadásul nem csak az elkészült ételeket lehet élvezni, hanem a készítés folyamatát is nyomon követhetik a vendégek. A következő finomságok lesznek a menün: előétel: libamáj terrine, lilahagymalekvárral és friss pirított baguettel. Főételek: kemencés libacomb, rosé libamell, BBQ tépett liba wrap, cserépedényben készült sólet, füstölt libával. Ezek mellé a következő köretek és szószok választhatók: libatepertős krumplipüré, párolt lilakáposzta, libazsírban sült zöldfűszeres kockaburgonya, narancsos zöldsaláta. Desszertnek pedig fehércsokis pohárkrémet szolgálnak fel.
Márton-napi libanapok
A KIOSK-ban is Márton-napi témájú napokat tartanak november 10-15. között a Március 15. téren, ahol az isteni és ropogós libacombok mellől a párolt lilakáposzta sem marad majd el. Aki szereti a libasültet, annak legalább az egyik napon tanácsos tehát idelátogatnia, hiszen nem csak a hagyomány miatt lesz remek program, hanem a csodás fogások miatt is.
A következő oldalon további remek programok várnak!