A Békebeli Rákóczi túrós receptje
Hozzávalók a Rákóczi túróshoz
A tésztához:
37,5 dkg finomliszt
18 dkg vaj
9 dkg kristálycukor
1,5 dl tejföl
3 tojássárgája
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál szódabikarbóna vagy sütőpor
1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
1 kg tehéntúró
6 tojássárgája
3 tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
3 dl tejföl
10 dkg mazsola
3-4 zsemle
5 dkg zsemlemorzsa
1 citrom reszelt héja
A tetejére:
6 tojásfehérje
24 dkg porcukor
25 dkg nem darabos baracklekvár (lehetőleg házi)
A tepsi kikenéséhez:
vaj
A békebeli Rákóczi túrós elkészítése
1. Első lépésként nagymamámnak ennyi van felírva: A tésztáhozvalókat egy tálba tesszük, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és letakarva félretesszük. Azért én részletezném a látottak alapján: a lisztet elkeverjük a sütőporral, majd hozzá morzsoljuk a zsiradékot, ezután hozzákeverjük a cukrot és a vaníliáscukrot, a tojássárgákat, a tejfölt, sóval, a citromhéjával ízesítjük, majd összegyúrjuk, és hagyjuk állni.
2. Jöhet a töltelék elkészítése: a túrót villával összetörjük. A tojássárgáját a kristálycukorral és a vaníliás cukorral szinte fehéredésig keverjük, majd hozzákeverjük az finomra tört túrót, a tejfölt valamint a mazsolát is. A zsemlék vagy kenyérszeleteket héját levágjuk, belsejét apró kockákra vágjuk, és a morzsával együtt a túrós krémbe öntjük, a citrom héjával ízesítjük, majd kemény habbá keverjük a tojásfehérjéket, és ezt is hozzá keverjük az egész krémes masszához
3. Kivajazunk egy megfelelő méretű tepsit, és a félretett tésztát egyenletesen belesimítjuk, villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben a sütő teljesítményétől függően körülbelül közepes lángon 12-14 perc alatt sütjük.
4. Kivesszük, majd egyenletesen megkenjük a túrókrémmel és visszatoljuk a sütőbe, 25 percig sütjük tovább!
5. A sütés közben elkezdjük a hab elkészítését: A tojásfehérjét félig felverjük, majd a cukrot apránként hozzáadva teljesen kemény habbá verjük. Majd habzsákba töltve rácsokat rajzolunk a túrókrém tetejére. Megint visszatoljuk a sütőbe, további 20 percig sütjük, majd visszakapcsoljuk a sütőt egy olyan 130 ºC-ra, és további 30 percig sütjük a süteményt, egészen addig, amíg aranybarna nem lesz a hab!
6. Még mikor kivesszük a sütőből, azon melegében a habok közé baracklekvárt nyomunk vékonyan.