Ha valami egyszerűen isteni és laktató fogást szeretnél az asztalra tenni, akkor próbáld ki ezt a csirkemelles rakott zöldbab receptet. A friss vagy fagyasztott zöldbab, a puha csirkemell és a bőségesen reszelt sajt találkozása garantáltan felejthetetlen ízorgiát okoz. Ráadásul, ha hozzáadod a barna rizst, még táplálóbb és egészségesebb fogást kapsz. Könnyedén elkészítheted zöld vagy sárga babból is, így variálhatod az ízeket.
Hozzávalók a rakott zöldbabhoz 4 személyre:
• 50 dkg zöldbab
• 50 dkg csirkemellfilé
• 15 dkg tejföl
• 10 dkg reszelt sajt
• 1 csésze (barna) rizs
• só
• bors
• olaj
Előkészítési idő: 30 perc Elkészítési idő: 40 perc
Rakott zöldbab elkészítése
1. Kezdd a rizs főzésével, amit sós vízben párold puhára. Közben kockázd fel a csirkemellet, majd szórd meg sóval és borssal. Forgasd össze egy kevés olívaolajjal, és hagyd állni legalább húsz percig. Ezután forró serpenyőben süsd a csirkemellkockákat fehéredésig.
2. Ha friss zöldbabot használsz, először a széleit csípd le, majd vágd három-négy darabba. Sós vízben főzd őket 10-15 perc alatt, amíg félpuhák lesznek. A friss zöldségnek több időre van szüksége, mint a fagyasztottnak.
3. Egy tepsibe helyezd el a zöldbab felét, majd rakd rá a sült csirkemellkockákat, a megfőzött rizst, és locsold meg egy kevés tejföllel. Fedd le az egészet a maradék zöldbabréteggel, majd a maradék tejföllel. Végül szórd meg bőségesen reszelt sajttal.
4. Alufóliával fedd le a tepsit, majd told be egy 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 40 percig, vagy amíg az egész étel szépen összesül és a sajt szép aranybarnára pirul.
Variációk a Zöldbabhoz
A zöldbab rendkívül sokoldalú zöldség, így sokféle módon felhasználhatod. Készíthetsz belőle friss salátát citromos öntettel, vagy akár levesnek is ideális. Ezenkívül a zöldbab párolva, vajjal és mandulaszeletekkel is isteni kiegészítő lehet egy másik étel mellé. Ha van még zöldbabod a tepsiben készült rakott étel után, próbáld ki ezeket a recepteket is, hogy kihozd belőle a legtöbbet!
Házi savanyúság a maradék zöldbabból
Hozzávalók 6 decihez
• 50 dkg zöldbab
• 1 liter víz
• 5 dl fehérborecet
• 2 gerezd fokhagyma (felszeletelve)
• 2 darab babérlevél
• 1 tk fekete szemes bors
• 1 tk mustármag
o Elkészítési idő: 30 perc
o Pihentetési idő: 3-4 nap
o Érlelés: 1-2 hét
A zöldbabból készült rakott étel után gyakran előfordul, hogy marad néhány zöldbab a konyhában. Ebben az esetben érdemes kihasználni a lehetőséget, és házi savanyúságot készíteni belőle. Egyszerűen sózz meg egy maréknyi zöldbabot, majd öntsd le forró ecettel és vízzel vegyes lével. Hagyd állni néhány napig, és máris élvezheted a friss, házi savanyúságot, amit bármikor kínálhatsz köretként vagy csemegeként az ételeid mellé. Így semmi sem megy kárba, és mindig van otthon egy kis házi savanyúság a zöldbab kedvelőinek.
További variációk a rakott zöldbabra
A rakott zöldbab rendkívül sokoldalú fogás, amelyet könnyedén variálhatsz a saját ízlésed és a rendelkezésre álló alapanyagok szerint. Például, a csirkemell helyett használhatsz pirított bacont vagy füstölt kolbászt, amelyek gazdagabb, füstös ízt adnak az ételnek. Vegetáriánus változatként kockázott gombával vagy párolt cukkini rétegekkel is feldobhatod.
Ha szereted a karakteresebb ízeket, próbáld meg a tejfölt krémsajttal vagy ricottával helyettesíteni, vagy adj egy csipet fokhagymát és friss fűszernövényeket, mint például petrezselymet vagy kakukkfüvet. A sajtokkal is játszhatsz: a klasszikus reszelt sajt mellett érdemes kipróbálni egy kis parmezánt vagy akár egy érettebb cheddar sajtot, hogy még intenzívebb legyen az ízvilág. A variációknak csak a fantázia szabhat határt!
Rakott zöldbab diétázóknak
A rakott zöldbab könnyen alakítható diétás változatra is, így azok is élvezhetik, akik figyelnek a kalóriabevitelre vagy alacsony szénhidráttartalmú ételeket fogyasztanak. A tejfölt lecserélheted görög joghurtra, amely kevesebb zsírt és több fehérjét tartalmaz, de krémes marad az étel. A rizs helyett pedig remek alternatíva lehet a karfiolrizs, amely alacsony szénhidráttartalmú és könnyedén beszerezhető, vagy elkészíthető otthon is.
Egyszerűen reszeld le a karfiolt, majd párold néhány percig, amíg meg nem puhul. A sajtok terén választhatsz zsírszegény változatokat, például light mozzarellát vagy alacsony zsírtartalmú cheddart, hogy tovább csökkentsd az étel kalória- és zsírtartalmát. Így a rakott zöldbab nemcsak ízletes, hanem kímélő is lesz, tökéletes választás diétázók számára.
A rakott zöldbab egyszerre tápláló, ízletes és könnyedén variálható, így mindenki megtalálhatja a saját kedvenc változatát. Legyen szó diétás, sajtos vagy gazdagabb verzióról, ez az étel garantáltan minden asztalon sikert arat!