hirdetes

Retro bolti finomságok házilag: túró rudi, pilótakeksz, sajtostallér recept

VN

Most, hogy a koronavírus járvány miatt a négy fal közé kényszerültünk, miért ne készítenénk el kedvenc retro bolt finomságainkat házilag? Mondanám, hogy olyan, mint a bolti, de szerintem még jobb is. Mutatom a házi túró rudi, pilótakeksz, valamint isteni, roppanós sajtostallér receptjét!

Bolt finomságok házi receptjei: túró rudi, pilótakeksz, sajtostallér recept

Házi túró rudi recept

Nem kell megijedni nagyon egyszerűen elkészíthető, ez az igazi tradicionális magyar finomság, ráadásul még egészségesebb is, mint a bolti verzió.

Hozzávalók a házi túró rudihoz

500 gramm túró
1 darab citrom reszelt héja
1 zacskó vaníliás cukor
100 gramm porcukor
20 gramm zselatin
400 gramm étcsokoládé
1 deciliter víz

A házi túró rudi elkészítése

Először is a túrót nyomjuk szét egy villa segítségével, ha krémesebb változatot választottunk, akkor is egy kicsit dolgozzuk át! Ezután reszeljük bele a citrom héját, és keverjük hozzá a cukrot, valamint a vaníliás cukrot is! Ha ez kész, akkor jöhet a zselatin: A zselatinhoz keverjünk vizet, és várjunk, amíg megduzzad, esetleg egy picit fel is lehet melegíteni. Ha megfelelő az állag, akkor keverjük hozzá a túrós masszához, és tegyük hűtőbe! Kis pihentetés után formázzunk ízlés szerint hengereket a masszából, majd mártsuk bele olvasztott csokoládéba, és tegyük félre pihenni, szilárdulni. Ha vastagabb csokiréteget szeretnél, akkor többször is megismételheted ezt a lépést! Végezetül tegyük hűtőbe, és fogyasszuk hidegen!

Házi pilóta keksz recept

A pilóta keksz is egy olyan hagyományos bolti finomság, amit szerintem mindenki ismer, sőt nemcsak, hogy ismer szeret is, ha te is közéjük tartozol, akkor ezt a receptet nagyon ajánlom!

hirdetes

Hozzávalók a házi pilóta kekszhez

A tésztához

50 dkg finomliszt
25 dkg cukor
25 dkg margarin
2 egész tojás
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
kevés tej
2 evőkanál kakaópor

A krémhez

20 dkg porcukor
2 egész tojás
3 púpozott evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor
3 dl tej
10 dkg csokoládé
rum aroma ízlés szerint
15 dkg vaj vagy margarin

A házi pilótakeksz elkészítése

A tojást a margarinnal és a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az előzőleg már átszitált sütőporos, lisztet, ezután pedig egy kevés tejjel összegyúrjuk (amennyit felvesz, érdemes apránként adagolni). Ha összeállt a tészta két körülbelül egyenlő részre osztjuk, az egyik lesz a barna fele (ebbe beleszórjuk a kakaót, és összedolgozzuk), a másik pedig a világos. Ezután kinyújtjuk a tésztákat körülbelül 3 mm vastagságúra és apró köröket szaggatunk belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a formákat egymástól kicsit távol és előmelegített 180 fokos sütőben 8-10 percig barnulásig sütjük. Amíg sül nekikezdünk a krémnek: a vajon/margarinon kívül az összes hozzávalót összeöntjük és lassú tűzön elkezdjük sűrűre főzni, ha megfelelő az állag levesszük a tűzről és a vajat/margarint is hozzákeverjük, ha megolvad, akkor habosra keverjük. Eddigre a korongok is megsülnek, és megfelelőre hűlnek, a két színű korongokat összetapasztjuk a krémmel, és már kész is a házi pilóta keksz!

hirdetes

Házi sajtostallér recept

Egy kis sós nassolnivaló sem árt, és nincs is tökéletesebb választás, mint egy kis házi készítésű sajtostallér.

Hozzávalók a házi sajtostallérhoz

25 dkg reszelt sajt
70 dkg finomliszt
25 dkg margarin
2 db tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 dl tejföl
só ízlés szerint
2 evőkanál étolaj

A házi sajtostallér elkészítése

A sajtostallér elkészítése nagyon egyszerű, egyszerűen csak összegyúrjuk az összevalókat, apró gombócokat formálunk belőlük és félforrósított tallérsütőben kisütjük. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Fehér hortobágyi racka

Fehér hortobágyi racka: Aki járt már a Hortobágyon, az az út mellett lépten-nyomon... Tovább

Székelyudvarhely

Székelyudvarhely megyei jogú város Romániában Hargita megyében. Szokás a legmagyarabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyarország Retró