A meleg nyári napokon semmi sem hűsít jobban, mint egy frissítő hideg leves. Ebben a cikkben bemutatom a csodálatos hideg cseresznyeleves receptjét, amelyet minden nyári szünetben a nagymamámnál ettem. Tele van zamatos cseresznyével és pofonegyszerű elkészíteni!
Retró hideg cseresznyeleves receptje a nagymama konyhájából
Mindig vártam a nyári szünetet, főként, hogy átköltözhessek a nagymamához, aki ínycsiklandó finomságokkal kényeztetett egész ott tartózkodásom alatt. Mivel a kertben volt egy hatalmas cseresznyefa ezért rengeteg cseresznyés receptet ismert, de az én kedvencem a hideg cseresznyeleves volt, hiszen remekül lehűsített a nyári nagy melegben. Ugyan mi levesként ettük, elkészítheted desszertként is a cseresznyeszezon sztárját, de az biztos, hogy ebben a receptben nem fogsz csalódni!
Fedezd fel, hogyan készítheted el a nagymamám könnyű és ízletes hideg cseresznyelevesét, amely garantáltan feldobja a forró nyári napokat!
Hozzávalók a hideg cseresznyeleveshez:
• 500 g friss cseresznye
• 2 dl víz
• 2 evőkanál cukor (ízlés szerint)
• 1 citrom leve
• 1 teáskanál vanília kivonat
• Friss mentalevelek a díszítéshez
Hideg cseresznyeleves elkészítése:
1. Cseresznyék előkészítése:
• Mosd meg alaposan a cseresznyéket, majd távolítsd el a magokat és a szárakat. A cseresznyéket tedd egy nagy lábasba.
2. Főzés és szűrés:
• Öntsd hozzá a vizet a cseresznyékhez, majd kezd el főzni közepes hőmérsékleten. Főzd kb. 10 percig, amíg a cseresznyék megpuhulnak és kinyerik az ízüket.
• Miután a cseresznyék megpuhultak, vedd le a lábast a tűzről, majd hagyd kihűlni egy kicsit.
• A levest turmixgépbe vagy botmixerrel pürésítsd simává. Szükség esetén szűrd át egy finom szűrőn, hogy eltávolítsd a cseresznye héjdarabokat és szemeket.
3. Ízesítés:
• Add hozzá a cukrot a leveshez, majd keverd el, hogy feloldódjon. Ízlésed szerint szabályozd a cukor mennyiségét az édességi szintnek megfelelően.
• Cseppentsd a citrom levét a levesbe, és adj hozzá a vanília kivonatot. Alaposan keverd össze, hogy az ízek jól összeolvadjanak.
4. Hűtés és tálalás:
• Hűtsd le a levest a hűtőben legalább 1-2 órán keresztül, hogy kellemesen hűvös legyen. De arra figyelj, hogy csak azután tedd be a hűtőbe, amikor már nem tűzforró!
• Tálald hidegen, friss mentalevelekkel díszítve. A menta frissességet és ízt ad a levesnek.
Tipp: Ha szereted, tehetsz az elkészített leveshez néhány friss cseresznyét is díszítésként. Egyszerűen tegyél néhány friss cseresznyét a tálba, és öntsd rá a hideg levest. Ez tovább fokozza a cseresznye ízét és látványát.
Ez a hideg cseresznyeleves tökéletes választás egy könnyed nyári előételnek vagy desszertnek. A friss cseresznye íze fokozza a leves gyümölcsös aromáját, míg a citromlé frissességet és savasságot ad neki. A mentalevelek pedig feldobják az ízeket és frissítő hatást kölcsönöznek az egész ételnek.
Ez a recept rendkívül egyszerű és gyorsan elkészíthető. Ideális választás, ha friss és üde ételre vágysz a nyári hőségben. Akár vendégeket látogatsz, akár csak magadnak kényezteted, ez a hideg cseresznyeleves garantáltan lenyűgözi majd az ízlelőbimbókat.
Próbáld ki a nagymamám könnyen elkészíthető hideg cseresznyelevesét, és élvezd a friss cseresznyék ízét és a hűsítő élményt a nyári napokon!