hirdetes

Az eredeti retro karácsonyi habkarika receptje

VN

Régen ezzel díszítettük a hát, ettük a vásárokban, és kínáltuk vele a vendégeket. Most is ugyanolyan finom, elkészíteni pedig semmivel sem bonyolultabb, mint más karácsonyi finomságokat. Készítsünk együtt retro karácsonyi habkarikát!

Retro karácsonyi habkarika recept

A retro habkarika egy igazi legenda

Két kézzel faltuk a karácsonyi habkarikát annak idején – egy igazi legendás karácsonyi finomág volt, amivel nemcsak minden óvodást, és iskolást, hanem még a felnőtteket is le lehetett venni a lábukról. Most is készíthetünk ilyen finomságot, akár még kedvünkre színezhetjük is őket, ételszínezőkkel. Régen csak fehér habkarikák voltak, igazi havas, karácsonyi tájba illőek, ugyanis akkor még nem voltak mindenféle ételszínezékek… Nagymamáink fehér-barna gáztűzhelyeiken egyszerre több tepsivel is képesek voltak készíteni, a mi legnagyobb örömünkre. Egyik nap megcsinálta, másnap ehettük is. Jól el kellett dugni ahhoz, hogy ne együk meg az összes keményre dermedt habot, a mennyei habkarikát. Készíts te is a gyerekeknek, családodnak, vagy csak úgy magadnak retro habkarikát! Mutatjuk a receptet!

hirdetes

Retro habkarika hozzávalói

  • 4 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 20 dkg porcukor
  • 50 g étkezési keményítő

A retro habkarika elkészítése

A habkarika elkészítéséhez először is a tojásokat szétválasztjuk majd a fehérjét sóval meghintve kemény habbá verjük – ehhez régen kellett karizom, most már egy jó robothabverő is megteszi. Ha kész a hab, akkor adagonként beleszitálunk először 15 dkg porcukrot, majd nagyjából olyan 3 percig közepes fordulatszámon tovább verjük. A maradék porcukrot összekeverjük az étkezési keményítővel és adagonként szintén a tojásfehérje masszába szitáljuk, majd óvatosan összedolgozzuk a habbal. Ha színes karikákra vágyunk, keverés közben megszínezhetjük ételfestékkel, de hagyhatjuk eredeti fehér színében is. A kész krémet habzsákba töltjük, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe karikákat nyomunk. Kb. 100 fokra előmelegített sütőben nagyjából 2-3 órán át szárítjuk. Fontos, hogy ne legyen nagyon meleg a sütő, 100 fok bőven elég neki! Ha biztosra akarsz menni, akkor még egy éjszakát hagyod pihentetni a szárítás utána a karikákat, és csak utána kezded el csomagolni, dobozolni, vagy éppen dekorálni vele a fát. 

hirdetes

Imádod a retro dolgokat? Akkor ezekre a retro karácsonyfadíszekre is minden bizonnyal emlékezni fogsz! És ezekről a régi ajándékokról van még élénk emléked? Csak szerintünk volt régen bár sokkal visszafogottabb, de egyben sokkal jobb is a karácsony? Erről ebben a cikkben írtunk…  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gyimesek

Gyimesek: A Gyimesek Erdély és Moldva határán fekszik. A három településből álló térség... Tovább

Szent Korona

Szent Korona: A magyar Szent Korona Európa egyik legrégebben használt és mai napig épségben... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Hírek Magyarország Magyarság Programajánló