Menzán enni régen egy igazi életérzés volt. Talán még a mostani fialok is megtapasztalhatnak egy kicsit ebből, habár kétség kívül sok tinédzserrel szoktam összefutni az McDonald’s környékén. Mik voltak a ti kedvenc ételeitek a menzán annak idején? Lássuk a múltidéző válogatást.
A menzák régen
A menzák története Magyarországon az 1900-as évek elejére nyúlik vissza, amikor az első iskolai és egyetemi menzák megjelentek, hogy támogassák a tanulók és oktatók táplálkozását. A menzák kezdetben egyszerű ételeket kínáltak, amelyek célja elsősorban az volt, hogy olcsó és tápláló étkezést biztosítsanak. Manapság már több szabályozást is bevezettek a menzákon, amiknek elsődleges célja az egészséges étrend támogatása. Ma már egyre több figyelmet fordítanak az egészséges táplálkozásra, a változatosabb menükre és az ételallergiákra vagy speciális étrendi igényekre is. De azért még ma is vannak jó kis hagyományos menza ételek, amiken mi, szüleink, vagy éppen nagyszüleink is felnőttek.
Mik voltak a kedvenc ételeink a menzán?
A Facebook oldalunkon tettük fel a kérdést, mert szerettük volna, ha nemcsak a mi személyes kedvenceinkről tudunk írni, hanem mindenki elmondja neki mi volt a kedvence. Így sokkal hitelesebb, és nosztalgikusabb lett az eredmény, hiszen olyan ételek is szerepelnek a listán, amiket mi már el is felejtetünk a szerkesztőségnél, pedig kár lenne ezekre nem megemlékezni. A szerkesztőségnél abban egyetértett mindenki, hogy a legjobb az volt, ha valami édességet is adtak, volt sok finom leves, de gyerekfejjel sem ezeket, sem a főzelékeket nem szerettük. Nálunk helyi specialitás volt a rakott keksz, amiért mindig annyian álltak sorba extra adagért, hogy sietni kellett, különben nem jutott repeta. Rengetegen írták a paradicsomlevest, persze szigorúan csakis betűtésztával, és a piskótakockát, ami mellől pedig a csoki öntet nem hiányozhatott.
Ezek voltak a kedvenc ételeink a menzán
A hozzászólásokat idézzük, hogy feleleveníthessük, mik is voltak a kedvenc ételeink a menzán:
„Paradicsomleves, meggyszósz marhahússal és nem krumplival, hanem grízzel, aranygaluska, piskóta kocka csoki öntettel... „
„Paradicsomleves betűtésztával, párolt rizs, sült csirke, savanyú uborkával és utána puncs szelet. Kéthetente szerdánként ez volt az ebéd. Nagyon finom volt. És a borsófőzelék sült hússal is nagyon finom volt.”
„Az ottani, akkori tejbegríznek nincs párja. Évfolyamtársam anyukája volt az egyik konyhásnéni a szomszédos gimiben, és mi alsóban egy évig oda jártunk át a menzára. Annak az évnek varázsa volt, csudajól főztek....”
„Általánosban : Vadas, csontleves, hagymás rostélyos, párolt hús gyümölcs szósszal főtt krumplival, lencsefőzelék ...???? Oviban a túrókrém kenyérrel, császármorzsa ????”
„Kezdjük azzal, hogy akkor, mikor én voltam menzás normális ebédeket főztek, valódi élelmiszerekkel, fűszerekkel és amibe kellett, azt cukorral!! Grízes tészta, megyszósz, ami most vizes moslék.”
Az eredeti poszt itt látható, hasonló tartalmakért likeoljátok be a Facebook oldalunkat!
Forrás: Kép: Fortepan / Kovács Márton Ernő