Különösek ezek a nyári napok, már csak azért is, mert régen mintha nem lett volna ennyire extrém meleg. Ebben a nagy melegben az embernek nem sok kedve van a meleg konyhában robotolni, a sütő mellett ácsorogni, sőt néha még évágya sem sok van, de azért enni csak kell, mert energiára mindenkinek szüksége van. Mit ettünk régen nyáron? Hoztunk nektek egy igazán ízletes kedvenc retro ételekből álló menüt, amit bármelyik nyári napra elkészíthettek könnyedén.
A tökéletes retro meggyleves
Tipikus menzaétel, ami nagyon jól tud jönni a nyári napokon. Hűsítő, kellően fanyarkás, könnyed, és a régi szép gyermekéveket idézi fel. Azt hisszük több reklám nem is kell neki, inkább mutatjuk a mi kedvenc meggylevesünk hihetetlenül egyszerű receptjét.
Hozzávalók a retro meggyleveshez
3000 ml víz
300 g cukor
1200 g meggy (lehet befőtt és fagyasztott is)
1 citromból nyert citromhéj
5 db fahéjrúd
10 db szegfűszeg
300 ml habtejszín (főzőtejszínnel is helyettesíthető)
100 g liszt
500 ml tej
200 ml vörösbor (elhagyható)
Egy csipet só
A retro meggyleves elkészítése
Első lépésként a vizet felforraljuk, beletesszük a sót, valamint a cukor felét is, ha felforrt, akkor hozzáadjuk a meggyet, majd újraforraljuk. Amíg forr a víz, addig fűszerkivonatot készítünk az alábbiak szerint: a cukor másik felét felforraljuk 150 ml vízzel, a citromok hámozott héjával és a fűszerekkel, ezt percig melegítjük, akkor jó, ha a kivonat sárga színt kapott, ekkor leszűrjük, és a levesbe öntjük. A tejszínből és lisztből habarást készítünk, majd hőcserélő módszerrel a levesbe öntjük (a forró levesből teszünk pár merőkanállal a habarásba, elkeverjük vagy összerázzuk, és beleöntjük a levesbe). Így nem fog összecsomósodni a liszt. Végezetül tejjel is felöntjük a levest, felforraljuk, és további 5 percig főzzük. Ha szeretnénk, vörösborral ízesíthetjük. Az elkészült meggylevest hűtve és melegen is fogyaszthatjuk, nyári napokon a hideg verzió szokott nagyobb sikert elérni.
Retro tojásos nokedli
Egyszerű, de nagyszerű, klasszikus, de sohasem megy ki a divatból. Nemcsak elkészíteni lehet egyszerűen és gyorsan, de egy meleg napon az elfogyasztása sem okoz gondot, friss és könnyed étel, ami tökéletesen passzol a nyári menübe.
Hozzávalók a retro tojásos nokedlihez
20 dkg finomliszt
6 db tojás
1 dl víz
só ízlés szerint
1 evőkanál kacsazsír (vagy más zsiradék)
A retro tojásos nokedli elkészítése
Kezdő lépésként a lisztből és 3 darab tojásból, meg a kevés vízből keverjünk ki egy masszát (közben sózzuk), ennek egy kicsit folyós állagúnak kell lennie, de azért elég tömörnek ahhoz, hogy megfelelő formájú nokedlit tudjunk belőle csinálni. Ezt a masszát egy nokedliszaggatóval forró, sós vízbe szaggatjuk, érdemes kisebb adagokban dolgozni a jobb eredmény érdekében, az adagokat 1-1 percig kell főzni, illetve felhasználás előtt érdemes leöblíteni is. Ha ezzel kész vagyunk, akkor a maradék 3 tojást verjük fel. Egy nagy serpenyőben olvasszuk meg a kacsazsírt, ehhez adjuk hozzá a kész nokedlit. Keverjük jól át, hogy átforrósodjon és öntsük rá a korábban felvert tojásokat, gyors mozdulatokkal keverjük el. Akkor tökéletes a tojásos nokedli, ha egy kicsit még "folyós" a tojás rajta, de ez ízlések kérdése is.
Még egy sütésnéküli retro receptötletet is hoztunk: Gyerekkorunk nagy kedvence: az eredeti, retró keksztekercs receptje
Forrás: Fotó Fortepan / Semmelweis Egyetem Levéltára