hirdetes

Kezdődik a barack szezon! És bizony nem csak lekvárt készíthetsz belőle!

ZH
Frissítve: 2024.08.19
Frissítette: ZH

A nyár egyik legfinomabb gyümölcse a sárga- és a kajszibarack, a magyarok pedig szívesen használják fel a lekvárba, azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy nem csak lekvárt és pálinkát készíthetünk a sárga finomságból, de számos más finomság alapanyaga is lehet! Nézd meg mihez használhatod fel a barackot!

sárgabarack receptek

Sárgabarackos receptek és felhasználás


Hazánkban az egyik legkedveltebb gyümölcsfajta a sárgabarack, amiből évente több, mint tízezer tonnát termelnek, annak ellenére, hogy a termés minősége erősen függ az időjárástól. Sokan azonban a kertben termett barackot vagy csak nyersen vagy lekvárnak befőzve ismeri, de rengeteg nagyszerű ételt készíthetünk ebből a gyümölcsből. Tartósítás szempontjából nem ez a legmegfelelőbb gyümölcs  a mélyhűtőbe és befőttnek, de a lekvárfőzés mellett megpróbálkozhatunk az aszalt sárgabarack kal is. A barack rostdús húsát tönkreteszi a fagyasztás, a befőttben pedig könnyen széteshet, de ha jól sikerül, akkor remek párosítás lehet különböző húsok mellé.

hirdetes

A sárgabarack friss felhasználása


Frissen nem csak az édes, de a sós ételekhez is tökéletesen passzol, például süthetünk barackos csirkecombokat, de más sülteken is alkalmazhatjuk, és egy nagyon izgalmas ízvilágot kapunk végeredményül. Egyszerre savanykás és édes ízvilágával az ázsiai ételekhez is nagyon passzol! Húsok melett pedig nyersen felhasználhatjuk salátákba is, ahol szintén a gyümölcs édes-savanykás ízvilága hozza harmóniába a sós és esetleg keserű elemeket. Próbáljunk ki egy barackos caprese receptet, vagy készítsünk sajtos-barackos sertéskarajt a vasárnapi menübe.

hirdetes

Csak a barackos sütemény!


A süteménysütésnél rendkívül jól jön a sárgabarack rostossága, hiszen kevésbé tud szétesni a főzés és a sütés során, és szinte minden sütemény tésztához passzol, legyen szó kevert tésztáról, piskótáról vagy vajas, omlós tésztákról. A barack pektinben gazdag gyümölcshéja gyakorlatilag lekvárrá sűríti a tészta töltelékét. Tehát nem is tudunk mondani olyan süteményfélét, amibe nem illene bele egy kis barack, így bátran használhatod pitékhez, joghurtokhoz, pohárdesszertekhez, krémlevesbe, kásákhoz, tejberizs mellé, gombócba, de akár rakott kiflit is készíthetsz sárgabarackkal.


 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Eu belépés napja

Eu belépés napja: Május 1.:2004 május 1-től Magyarország kilenc más országgal együtt... Tovább

Kassai-féle lovasíjász módszer

Kassai-féle lovasíjász módszer: „a magyarok nyilaitól ments meg uram... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek Gasztronómia