Az eredeti Somlói galuska recept
Hozzávalók
Sima piskótához: 3 tojás; 3 evőkanál cukor; 3 evőkanál liszt; 1 csipetnyi sütőpor; 1,5 evőkanál víz
Kakaód piskóta: 3 tojás; 3 evőkanál cukor; 3 evőkanál liszt; 1 csipetnyi sütőpor; 1,5 evőkanál víz; 1,5 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
Diós piskóta: 3 tojás; 3 evőkanál cukor; 3 evőkanál liszt; 1 csipetnyi sütőpor; 1,5 evőkanál víz; 3 evőkanál darált dió
Vaníliaöntet: 1 vaníliarúd vagy 1 csomag vaníliáscukor; 1 dl tejszín; 250 gramm cukor; 75 gramm liszt; 3 tojássárgája; 750 ml tej
Csokoládéöntet: 1 csomag étcsokoládé; 1 evőkanál liszt; 50 gramm vaj; 5 dl tej; 2 evőkanál kakaópor; 1 evőkanál cukor; 2 cl rumaroma vagy rum
Szirup: 1 narancs vagy citromhéja lereszelve; 2 cl rum; 150 gramm cukor; 2,5 dl víz
Tetejére: darált dió, mazsola; tejszín felverve habbá
Elkészítés
Piskóták elkészítése
Mindegyik piskótát az alábbi módon készítsük el, természetesen a plusz hozzávalókat hozzáadva.
A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjéket verjük kemény habbá 1 evőkanál cukorral. A tojássárgájákhoz adjuk hozzá a maradék cukrot, majd mehet hozzá a liszt, a víz, és a sütőpor. Ezután apránként keverjük hozzá a felvert fehérjéből a habot, ügyelve arra, hogy ne törjük össze. Sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokos, alsó-felső sütésen 15 perc alatt készre sütjük.
Vaníliaöntet
Egy tálban keverjük simára a tojássárgájákat a liszttel, a tejszínnel, a cukorral, és a vaníliáscukorral. Ehhez adjunk egy kevés tejet is, és keverjük egyneművé. Közben a maradék tejet forraljuk el. Amint felforrt, vegyük le a tűzről és apránként keverjük hozzá a többi hozzávalóhoz folyamatosan kevergetve, egészen addig, amíg be nem sűrűsödik.
Csokoládéöntet
A csokoládéöntethez olvasszuk fel a vajat, majd keverjük hozzá a lisztet. Miután egyneművé váltak, adjuk hozzá a többi hozzávalót is, majd habverővel folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be. Figyeljünk oda, hogy ne legyen túl sűrű az öntetünk!
Szirup
A sziruphoz tegyük fel a vizet egy lábasban a cukorral és forraljuk fel. Eközben adjuk hozzá a lereszelt narancshéjat, iletve a rumot. Ha kész, tegyük félre lehűlni.
Közben a mazsolákat áztassuk vízbe, és pár percre tegyük be a mikróba, hogy megduzzadjanak, majd csepegtessük le róluk a nedvességet.
Összeállítás
A piskótákat miután kihűltek, áztassuk át a sziruppal. A diós piskóta lesz a legalsó réteg, amelyre kenjük rá a vaníliaöntetet, szórjunk rá mazsolát és némi darált diót. Ezután tegyük rá a kakós piskótát, ugyanígy kenjük meg vaníliásöntettel, és szórjuk meg mazsolával, dióval. A tetejére jöhet a sima piskóta, kenjük rá a maradék mártást, és szórjuk meg kakaóporral. Ha kész, tegyük hűtőbe egészen a találalásig.
Talalás
Vegyünk elő üvegpoharakat vagy kelyheket és szaggasunk egy kanál segítségével galuska méretű darabokat a rakott süteményből a pohárba. Szórjuk meg a tetejét kevés dióval, öntsük le csokiöntettel és végül nyomjuk a tetejére tejszínhabot.