Itt is könnyedén felborulhatnak az arányok, illetve egyik sütemény tésztája sem fogja értékelni, amennyiben készítése közben többet áll, mint kellene, mert éppen nincs a közelben a megfelelő hozzávaló.
Hőmérséklet
Bár cikkünkben mindegyik pont fontos, mégis a sütemény sütésének egyik aranyszabálya, hogy az a megfelelő hőmérsékleten történjen meg. Érdemes odafigyelned, hogy ha a recept előmelegítést ír, akkor sütőd már a munkát megelőzően kapcsold a megfelelő hőfokra, ezzel is biztosítva, hogy felmelegedjen, mire tésztád a tepsibe kerül. Amennyiben felezed süteményeidet, kisebb mennyiséget készítesz egyszerre sem érdemes az írt hőfokot állítgatni – csökkentsd helyette a sütési időt! Akkor, ha nem vagy biztos abban, hogy sütőd megfelelően működik, érdemes beszerezni egy sütőhőmérőt, ami mindig mutatni fogja, hogy pontosan hol tart éppen annak melegítése.
Használj külön tálakat
Igen, senki sem szeret mosogatni, illetve plusz munkát sem szívesen csinálunk magunknak, mégis jobb a süteményekkel kapcsolatban biztosra menni. Amennyiben mindenhez külön edényt használsz, nem fog problémát okozni, ha véletlenül egy romlott tojást ütsz fel, esetleg megszalad a tej vagy liszt öntés, szórás közben. Itt szintén borulhatnak az arányok.
Mire érdemes még figyelned?
Mennyi időt írt dagasztásra, kelesztésre, milyen hőmérsékletű tejet vagy éppen vajat emel ki a recept a készítéshez – ezek, amennyiben nem tartjuk be őket, könnyedén elronthatják édességünket. A sütemény bonyolultsága függ a hozzávalók mennyiségétől is, hiszen egy leveles vagy egy kelt tészta kevésbé lesz érzékeny, mint többhozzávalós társaik.
Ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy egy idő után, bizonyos gyakorlással már érezni fogod, mik azok a pontok, amiken lehetséges változtatnod és milyen mértékben, hiszen kísérletezni, példának okáért, ha valamilyen ételérzékenységünk van, érdemes. Gondoljunk csak bele, nagyszüleink is sok évnyi tapasztalat után készítik el szeretett süteményeinket megérzéseik alapján, így érdemes türelmesnek lennünk.