A sajttorták királyának is mondhatnánk ezt a klasszikus New York Cheesecake-t, amit most őszre hangolódva, sütőtökkel kiegészítve hoztunk el nektek! Nem is gondolnád, hogy a sütőtök milyen sokféleképpen elkészíthető és hogy mennyi mindenhez illik, ezért ki kell próbálnod ezt a sütőtökös New York sajttorta receptet!
Sütőtökös NewYork sajttorta recept
Az amerikaiak kedvenc Hálaadásnapi lakomája, a sütőtök sosem hiányozhat valahogyan az asztalról, de általában sütőtökös pitét szoktak készíteni. Mi egy kicsit tovább gondoltuk ezt az őszi hangulatú receptet és egy másik klasszikus recepttel ötvöztük, a klasszikus NewYork cheesecake-kel. A sajttorták királya istenien passzol a sütőtök harmonikus ízvilágával, ha pedig valamilyen különleges sütőtökös receptet keresel, akkor ezt a sütőtökös sajttortát mindenképp ki kell próbálnod! És ha ez nem lenne elég, házi karamellszósszal és tejszínhabbal fürdetjük meg!
Hozzávalók a Sütőtökös sajtortához:
Hozzávalók az alaphoz:
- 1 csésze pekándió
- 1/2 csésze liszt
- 1/2 csésze barna cukor
- 1/2 csésze graham keksz morzsa (körülbelül 4 graham keksz)
- 2 evőkanál sótlan vaj, megpuhult
- 1 tojássárgája
Hozzávalók a krémhez:
- 2 doboz sütőtökpüré (vagy készítsünk mi sütötökből pürét)
- 3 evőkanál liszt
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/4 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
- 1/4 teáskanál őrölt szegfűbors
- 1/4 teáskanál só
- 2 evőkanál vanília kivonat
- 2 evőkanál bourbon vagy más whisky
- 5 nagy tojás
- 4 csomag krémsajt, szobahőmérsékletű
- 2 csésze barna cukor, csomagolva
Sütőtökös NewYork sajttorta elkészítése:
1. A sajttortaalap elkészítése
A pekándiót, a lisztet, a barna cukrot és a graham kekszmorzsát aprítógépben összedaráljuk. Egy tálba öntve adjuk hozzá a vajat és a tojássárgáját. Keverjük addig, amíg a keverék homogén nem lesz.
Nyomjuk a csatos tortaformánk aljába, és süssük 10 percig 190 °C-on. Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
2. Nyomkodjuk ki a sütőtökpürét
A sütőtök pürénket helyezzük ki több réteg papírtörlőre, és fedjük le másik réteg papírtörlővel és nyomkodjuk ki belőle a folyadékot. Valamivel több, mint 2 csésze pürére lesz szükségünk.
3. Készítsük el a sütőtök alapot
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a fahéjat, az őrölt gyömbért, a reszelt szerecsendiót és a szegfűborsot. Fakanállal (ehhez a lépéshez nincs szükség mixerre) keverjük hozzá a sót, 2 csésze préselt sütőtökpürét, vaníliát és bourbont. Egyenként verjük bele a tojásokat.
4. Jöhet a sajttorta krémje és a sütés
Egy nagy tálban (ebben a lépésben mixert használj) verd fel a krémsajtot és a barna cukrot teljesen krémesre és simára (csomók nélkül). Fokozatosan adjuk hozzá a sütőtök keveréket, amíg teljesen be nem épül.
Forralj fel egy vízforralónyi vizet, és csomagold be a tortaformát 3 réteg vastag alufóliába, hogy megakadályozzuk, hogy a vízfürdő nedvessége áthatoljon a tepsin. A tortaformát tegyük egy nagy tepsibe.
Ezután ráönthetjük a krémünket az alapra.
Tedd a 190 fokra felmegített sütőbe a tepsit középre, és a felforralt vizet öntsd a tepsibe úgy, hogy a becsomagolt tortaforma feléig érjen. Süssük a sajttortát egy óráig.
Ezután vegyük ki a sütőből és hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni. Ha kihűlt, tegyük néhány órára a hűtőbe, lehetőleg egy éjszakára.
Másnap vágjuk körbe a forma körül, hogy könnyebben kivehessük a formából a sajttortát, tálaljuk meleg karamellaszósszal tejszínhabbal és pirított pekándióval! Isteni!