hirdetes

Szalonna: a magyarok legnagyobb kedvence- Gondoltad volna, hogy ennyi szalonna fajta van?

VN
Szalonna fajták elkészítése abálással

A Kolozsvári is egy hasonlóan népszerű szalonna fajta

Tudtad, hogy a bacon szalonna, gyakorlatilag kolozsvári szalonna, csak bőr nélkül vékonyra szeletelve? Ez a finomság szintén sózás és pácolás követően füstöléssel készül, csak éppen oldalasból. A legjobb benne, hogy megfelelő tárolás mellett nagyon sokáig eláll, és megannyi dologra használható főzést illetően is, például bablevesbe, vagy töltött káposztába is tökéletes, persze friss kenyérrel és tormával is nagyon finom akár reggelire, kár vacsorára, vagy csak úgy, de az én személyes kedvencem a héjával sült burgonyával való társítása. 

Sokak kedvenc szalonna fajtája: A császárszalonna

A Kolozsvári szalonnához hasonlóan a főtt császárszalonna is oldalasból készül, méghozzá sós vízben kell megfőzni. Ha azt akarjuk, hogy sokáig tartós maradjon, akkor speciális eljárásokkal füstölni is kell, enélkül ugyanis hamar megromlik. Süssétek sütőben ropogósra, úgy a legjobb!

hirdetes

Egy másik szalonna fajta az abált szalonna

Vagy akinek úgy tetszik csécsi szalonna. Ezt onnan lehet megismerni, hogy piros színekben tündököl, ugyanis jól meg van szórva pirospaprikával. Az abált szalonna tokaszalonnából készül, ezt jó fokhagymás-sós vízben kell megfőzni. Az abált szalonna és a csécsi szalonna között annyi a különbség, ahogyan fentebb is írtuk, hogy a csécsi szalonna meg van szórva bőven pirospaprikával.

hirdetes

Ha szalonna fajták, akkor nem maradhat ki a csemegeszalonna vagy zsírszalonna sem

A tábortüzek elengedhetetlen fogásáról van szó! A csemegeszalonna gyakorlatilag végtelen ideig tárolható, ugyanis nem omlik meg, ha jól van elkészítve, maximum megavasodik idővel-tehát ez az egyik legnagyobb előnye, valamint az, hogy rendkívül sokféleképpen felhasználható, szaftos, ízes ételeket lehet készíteni a segítségével. Elkészítése nagyon egyszerű, 3 lépésből áll: sózás, pácolás, füstölés. 

A szalonnafajták közül nem maradhat ki a kenyérszalonna sem

A kenyérszalonna gyakorlatilag a karajon lévő zsírréteg., amit sóznak, pácolnak és füstölnek. Aki volt már falusi disznóvágáson, az biztosan tudja, hogy miről beszélünk!

És akkor jöjjön is a szavazás! Neked melyik a kedvenc szalonnád? Nyerjen a legfinomabb szalonna!

Neked melyik a kedvenc szalonna fajtád?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kovács Katalin

Kovács Katalin: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. A maga idejében kajakkirálynőnek... Tovább

Kőszegi vár

Kőszegi vár: Az ország legnyugatibb vára, mely Kőszeg történelmi hangulatú óvárosában... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Gasztronómia Magyar Magyar történelem Magyarság