Nagymamám úgy tartotta, hogy mindig azokat a dolgokat kell a konyhában felhasználni, amik éppen a kertben érnek. E filozófia alapján született meg a kedvenc nyárvégi, illetve őszi finomságom is: az ellenállhatatlan ízű és illatú szilvás-fahéjas csiga, aminek a receptjét mindjárt be is mutatom!
Hozzávalók a szilvás-fahéjas csigához (kb. 15-16 darab csiga készíthető ebből a mennyiségből)
A szilvás-fahéjas csiga tésztájához
- 50 dkg átszitálva finomliszt
- 10 dkg kristálycukor
- 2 tojássárgája
- 3 dl langyos tej
- 10 dkg olvasztott vaj
- 3 dkg friss élesztő
A szilvás-fahéjas csiga töltelékéhez
- 30 dkg szilva
- 15 dkg porcukor
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 10 dkg olvasztott vaj
A szilvás-fahéjas csiga elkészítése
- Első lépésként a langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, majd finoman belemorzsoljuk az élesztőt is, és az egészet simára keverjük, hagyjuk felfutni. Körülbelül 10 percet kell erre várni, de érdemes figyelgetni.
- Amíg fut az élesztő, a követező lépésként az átszitált lisztet vesszük elő összekeverjük a fennmaradt, valamint a tojássárgákat is belekeverjük. Ha felfut az élesztő, akkor a tejes élesztős keveréket is hozzáadjuk, és az egészet elkezdjük összegyúrni, majd bedagasztjuk az olvasztott vajjal. Az egészet letakarva kell keleszteni. Körülbelül 50 perc a kelési ideje.
- El lehet kezdeni készíteni a tölteléket is az 50 perces kelési idő végefelé! Egyszerűen csak elkeverjük a porcukrot fahéjjal. Illetve a megmosott, kimagozott szilvát apróbb kockákra vágjuk.
- Most jön a szilvás-fahéjas csigák összeállítása: ehhez a megkelt tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra. A vastagsága legyen olyan 7-8 mm-es, nem kell lemérni vonalzóval, szemre lehet látni, hogy kisebb-e, mint 1 cm- vagy sem A tésztát egyenletesen megkenjük az olvasztott vaj egy részével ( kb 8 dkg vaj kell most, a maradék 2 dkg pedig a csigák tetejének lekenéséhez kell majd, ezt tedd félre). A vajra rászitáljuk a fahéjas porcukrot, és rászórjuk eddigre már apróra vágott szilvát is, egyenletesen eloszlatva. Arra kell figyelni, hogy a tészta végénél hagyni kell egy olyan 2 cm-es részt, ahova nem kell rakni se vajat, se fahéjat, se szilvát, ugyanis akkor tekerés közben ki folyik a töltelék….
- A szilvás-fahéjas csiga tésztáját elkezdjük alulról szorosan tekerni, és egy éles késsel 2-3 cm széles csigákra szeleteljük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük őket. Figyelj rá, hogy hagyd másfél centi távolságot a csigák között! A tepsiben 10-15 percre még hagyd kelni, majd kend le a maradék olvasztott vajjal a tetejüket és mehetnek is a sütőbe!
- A szilvás-fahéjas csigákat előmelegített, 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. A sütési idő a sütők teljesítményétől, beállításától függően változhat.