Bár a főzelékek sok esetben alul vannak értékelve – hiszen sokan nem szeretik őket, mégis rendkívül egészséges ételeknek számítanak. Emellett nagyon gyorsan is el lehet őket készíteni, így érdemes megbarátkoznunk velük. Most megismerhettek 3 egyszerű, gyors, de annál finomabb tavaszi főzelék receptet, amiket idén Nektek is ki kell majd próbálnotok!
Igazán finom főzelék
Hozzávalók (4 adag)
- 1 kg zöldborsó
- 2 kis db karalábé
- 50 dkg sárgarépa
- 175 g joghurt
- 1 csokor koriander
- 5 dl szárnyas alaplé
Fejtsük ki a zöldborsó, amennyiben szükséges, illetve hámozzuk meg zöldségeinket, majd vágjuk őket kis kockákra.
Az alapléhez adjuk hozzá a karalábét, s tegyük fel főni. Nagyjából 10 perc elteltével öntsük bele a répát, majd 5 perc múlva a borsót. Amennyiben zsenge zöldségekkel dolgozunk, ezek az idők kevesebbek is lehetnek.
Ha már minden zöldségünk puha, szűrjük őket le, majd igyekezzünk őket melegen tartani.
Öntsük az alaplébe a joghurtot, majd fűszerezzük meg, s várjunk még az besűrűsödik – nem fog nagyon, de nem szükséges megliszteznünk.
Tegyük vissza a zöldségeket, majd adjuk hozzá a koriandert, keverjük át, majd tálalhatjuk is.
Medvehagyma főzelék
Hozzávalók (4 adag)
- 40 dkg medvehagyma
- 4 dl tej
- 10 dkg vaj
- 3 db édesítőszer, vagy cukor
- 1 csapott evőkanálnyi étkezési keményítő
- só, bors, szerecsendió ízlés szerint
Vágjuk apró csíkokra a medvehagymát, mossuk meg, majd a vajon pároljuk nagyjából 10 percig. Ahogy összefonnyadt, öntsük fel annyi tejjel, hogy az ellepje őket. Rottyanásig főzzük. Fűszerezzük sóval, borssal, kevés szerecsendióval. Aki édesen szereti, adja hozzá a cukrot vagy édesítőszert.
Keverjük ki az étkezési keményítőt egy kevés hideg tejben, majd öntsük hozzá a főzelékhez. Keverjük el jól, majd addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Természetesen a keményítő helyett készíthetjük lisztes rántással is.
Alternatívaként adhatunk hozzá spenótot is, úgy még finomabb lesz főzelékünk!
Sárgarépa főzelék
Hozzávalók (2 adag)
- 15 dkg sárgarépa
- 3 dkg finomliszt
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 2 dl tej
- 2 dl víz
- 1 csipet cukor
- só ízlés szerint
Először tisztítsuk, majd reszeljük le a sárgarépát. Adjunk hozzá egy evőkanálnyi vizet, majd olajon pároljuk puhára.
A tűzről levéve szórjuk rá a lisztet, keverjük össze jól, majd a tejjel, illetve a vízzel keverjük csomómentesre. Tegyük vissza a tűzre – forraljuk fel.
Attól függően, hogyan szeretjük sózzuk, cukrozzuk.