Szamos marcipán
Szamos Mátyás, a cég megalapítója az 1930-as évek elején leste el egy dán cukrászmestertől a kitűnő minőségű marcipán megalkotásának titkait. Azt is megtanulta tőle, hogy mi mindenre lehet felhasználni a masszát, mennyi mindent lehet belőle készíteni. Mivel az ifjú Szamos Mátyás nem volt híján a szorgalomnak, rátermettségnek és a kézügyességnek sem, gyakorlása kifizetődött és hamar elsajátította, hogyan készítsen csodálatosabbnál csodálatosabb rózsaszirmokat a nívós marcipán alapanyagból.
Szamos Mátyásnak a kreációit ugyanazzal a lelkesedéssel alkotta meg, amellyel szép folyamatosan a cukrászati termékeinek készletét is növelte. A sütemények és torták nem csak ízlésesek, stílusosak és gyönyörűek voltak, de kizárólag a legjobb alapanyagokat használták fel az elkészítésükhöz, hagyományos receptek alapján, ahogyan a csokoládé manufaktúrában is a régi receptek alapján készültek a legjobb minőségű finomságok.
A szakmai fortélyok, a pontos receptek és a múlni nem akaró lelkesedés és szenvedély generációról-generációra szállt a családban. Szamos Margit például 96 éves koráig saját maga felügyelte szigorúan a termékek minőségét. Többek között ez tette lehetővé, hogy mára a Szamos Magyarország legnépszerűbb családi vállalkozása, melynek termékei magas minőségének híre még a távoli országokba is eljutott.
Az 1990-es évek elején a Szamos család az osztrák Haderer cukrászattal közösen kávéházat nyitottak Budapesten. A sajátos hangulatnak, a légkörnek és az ízléses és finom cukrászati költeményeknek köszönhetően nagyon hamar jött a siker. Ma már 20 Szamos kávéház kínálgatja ínycsiklandó bonbonjait és süteményeit az égesszájúaknak.