Tojásfestés egyszerűen zöldségekkel lépésről-lépésre
A tojásfestés alapja a megfelelő előkészület! Készítsd elő a tojásokat, mosd meg őket, majd első lépésként készíts elő egy közepes méretű lábast, amelybe 1 liter vizet keverj össze 20 evőkanál 10 százalékos ecettel. Amint összeforrt adhatjuk is hozzá a színezékként szolgáló zöldségeinket, majd ezt követően további 30 percig kell főznünk! Nézzük meg, hogy milyen zöldséget, hogyan használhatunk tojásfestéshez.
- Cékla: amíg felforr az ecetes vizünk 200 gramm céklát vágjunk kockára, majd forráskor adjuk a vízhez. Gyönyörű pirosas, rózsaszínes árnyalata lesz tőle a tojásoknak
- Vöröshagymahéj: négy hagyma lefejtett héját forráskor dobjuk a vízbe, így narancssárga színű tojásokat készíthetünk
- Kurkuma: a forrásban lévő vízhez adjunk három evőkanál kurkumát és csodaszép sárga tojásaink lesznek
- Lila káposzta: apróra vágjunk össze három csészényi lilakáposztát majd ezzel együtt forraljuk fel a vizet! Ezzel beszínezzük a vizet, majd ha abban a vízben hagyjuk állni a tojásokat szép világoskék színűek lesznek
- Áfonya: körülbelül 200 gramm áfonya kell az 1 liternyi ecetes vízhez és különleges sötétkék színű tojásaid lesznek
A 30 perc leteltével, hagyjuk kihűlni a folyadékot és szűrjük le a zöldségeket a megszínezett vízről. A színes vízbe tegyük bele a tojásokat és hagyjuk őket állni további félóráig. A tojások színének intenzitása abban rejlik, hogy minél több ideig hagyod őket a színes vízben ázni, annál élénkebbek lesznek. Ha úgy gondoljuk elérte a várt eredményt, óvatosan emeljük ki a vízből és egy papírtörlő segítségével itassuk le a felesleges nedvességet róla. A főzésből megmaradt alapanyagokat akár fel is használhatod, de a komposztra is teheted.