A tökéletes töki pompos recept, amivel bárkit le fogsz nyűgözni!
- 2.5 dkg élesztő
- 0.5 dl tej
- 1 kvk cukor
- 50 dkg liszt
- 2 db burgonya
- 1 ek étolaj
- só
- 3 dl langyos víz
- olaj (a kelesztéshez)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 pohár tejföl
- 1ek liszt
- 2 fej vöröshagyma
- 20 dkg bacon
- 10 dkg sajt
Az élesztőt langyos tejben, kis cukorral felfuttatjuk. A liszt közepére egy kis fészket készítünk, és ide belerakjuk az áttört főtt krumplit, az élesztős keveréket, az olajat, majd megsózzuk ízlés szerint. Langyos vízzel rugalmas tésztát készítünk, jól egybegyúrjuk egészen addig míg az teljesen egyneművé nem áll össze.
Langyos helyre tesszük, hogy megkeljen. Egészen addig hagyjuk a langyos helyen, míg kétszeresére nem kelesztjük, majd a kelesztést követően enyhén kiolajozott tepsibe tesszük, és kb. 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát.
200 fokon elősütjük kb. 8-10 perc alatt. A félig kész pompost kivesszük, és a tetejére 1 evőkanál liszttel és a lereszelt fokhagymával elkevert tejfölt kenjük, majd rászórjuk a szeletelt vöröshagymát, a kockára vágott húsos szalonnát és a durvára reszelt sajtot.
A már feltéttel megszórt pompost visszahelyezzük a sütőbe, és kb. 5 percig tovább sütjük. Ez természetesen sütőtől változhat, de szemmel látható lesz, hogy mikor van kész, amikor a kenyértészta készre sül, valamint a teteje is megpirult.