hirdetes

Ezt imádni fogod: töltött édesburgonya hazai batátából!

SzSz, ZH

Hazánkban rengetegen termesztenek édesburgonyát, és akár több fajtáját is. Érdemes kipróbálni és beépíteni étkezéseinkbe az édesburgonyát, hiszen nagyon finom!

Töltött édesburgonya recepet

Töltött édesburgonya recept

Az édesburgonya egyre népszerűbb burgonyaféle hazánkban is. Már szinte bármelyik élelmiszerbolt polcán megtalálhatjuk, és számos módon elkészíthetjük. Akár édes, vagy sós ételeket egyaránt készíthetünk belőle. Levesként, köretként, főételként, de még desszertekben is felhasználható, édeskés íze miatt. Íze talán legjobban a sütőtökhöz hasonlít, azonban bizonyos fajtái még akár a gesztenyére, vagy valamelyik inkább a hagyományos burgonyához hasonlít. Ismerd meg az édesburgonya fajtáit ide kattintva

Az édesburgonya felhasználása nagyon egyszerű, hiszen megfőzve szinte tényleg bárhogyan elkészíthetjük, de akár sültkrumpli, krumplipüré is készíthető belőle, amit a gyerekek és még a babák is imádni fognak. Most egy nagyon finom, és egy végtelenül gyors receptet hoztunk el, amely felér egy tökéletes ebéd főfogásaként is. Ez nem más, mint a töltött édesburgonya! Számtalan féleképpen variálható, saját ízlésünk és igényeink szerint, viszont szerintem így a legfinomabb! Ha szeretnéd meglepni a párod vagy a családtagjaid feltétlenül készítsd el! 

hirdetes

Hozzávalók 

hirdetes

3-4 db közepes méretű édesburgonya; 200 gramm tejföl; 150 gramm bacon; 1 nagy fej lilahagyma; 2 gerezd fokhagyma; ízlés szerint só, bors; 1 teáskanál majoranna; sajt a tetejére.

Elkészítés

Az édesburgonyákat először elő kell főzni vagy sütőben sütni, hogy megpuhuljanak és a belsejüket könnyedén kikaparhassuk. Ezt én sütőben szoktam megtenni, ami a következőképpen zajlik: Az édesburgonyákat mossuk meg alaposan és szúrkáljuk be az oldalukat villával több helyen is. Ezután tegyük egy tepsire egyben és rakjuk be őket 180 fokos sütőbe alsó-felső fokozaton, körülbelül 20 percre. Az édesburgonya akkor lesz jó, ha közepesen kemény, de a belsejét könnyen ki tudjuk szedni.

Ha az édesburgonyák megpuhultak akkor vágjuk őket ketté és kaparjuk ki a belsejüket úgy, hogy a szélein maradjon legalább egy fél centiméternyi a húsából. Így nem fog szétesni a burgonya. A kikapart belsejét az édesburgonyának nyomkodjuk össze egy villával vagy botmixerrel is krémessé tehetjük. Ezután adjunk hozzá ízlés szerint sót, borsot, keverjük hozzá az apróra vágott lilahagymát, a majorannát és a felkockázott bacont. Miután ez kész, töltsük vissza az édesburgonya belsejébe a keveréket.

A tejfölhöz keverjük hozzá a zúzott fokhagymás, esetleg rakhatunk bele még egy kis sót. Kanalazzuk rá a töltött édesburgonyák tetejére. (A tejfölt és a fokhagymát egyébként a töltelékhez is hozzákeverhetjük, de én így jobban szeretem külön rárakva. Vagy akár enélkül is megsüthetjük és sütés után rakjuk a tetejére.) A tejföl után reszeljünk egy kis sajtot mindegyik édesburgonya tetejére és grill fokozaton 180 fokon süssük őket 15-20 percig, amíg a sajt megbarnul a tetejét. Tálaljuk friss petrezselyemmel megszórva! 

Jó étvágyat! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nemzeti Dal

Nemzeti Dal: Az 1848-49-es forradalom leghíresebb műve, melyet maga az író, Petőfi Sándor... Tovább

Szilvásváradi kisvasút

Szilvásváradi kisvasút: A Szilvásváradi Erdei Vasút a Szalajkavölgy-Fatelep és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Ételek Gasztronómia