Az egyik legnépszerűbb péksütemény, gyerekkorunk nagy kedvence a túrós batyu! A most következő cikkben mutatok nektek egy remek receptet, készítsétek el ti is, nem olyan nehéz, majd meglátjátok!
Szereted a túrós batyut?
Nekem két örök kedvencem van, az egyik a kakaós csiga (itt megtalálhatod a receptjét!), a másik pedig a túrós batyu. Mind a kettő a gyerekkoromat idézi, iskolába menet mindig bementem a közelben lévő pékségbe, és vettem két-két batyut, illetve csigát, majd mire az iskolába értem, meg is ettem szinte mindet!
Persze lehet engem lehurrogni akkor, amikor azt mondom, hogy régen minden más volt, de sajnos igazam van. Ezek az isteni péksütemények sem olyanok, mint régen…10-20 évvel ezelőtt városunkban nem sok pékség volt, és csak ott kaphattunk batyut, ma már viszont szinte mindenhol találhatunk belőlük, az összes multiban, de a legkisebb boltban is.
Éppen ezért nem olyan nehéz belefutni a széteső tésztájú, vagy a morzsálódó töltelékű, adalékanyagokkal lerontott termékekbe. A legrosszabb azok, amelyikben tölteléket sem találunk, csak nagyon keveset… Remélem, hogy szeretitek a túrós batyut ti is, a következő oldalon mutatok egy remek receptet, ami nálam nagyon bevált, lapozzatok egyet, és készítsetek saját kezűleg isteni finom péksütit, nem fogjátok megbánni!
Hozzávalók a túrós batyuhoz
Hozzávalók a tésztához: 10 dkg vaj, 50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 tojás sárgája, 3 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál só.
Hozzávalók a töltelékhez: 40 dkg túró, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg cukor, 5dkg mazsola, reszelt citromhéj.
A tetejére: 1 tojás sárgája
A túrós batyu elkészítése
A tésztához lisztet egy tálba tesszük, a tejben megfuttatjuk az élesztőt 1 kanál cukorral. Az élesztős tejet a liszthez adjuk, és a többi hozzávalóval együtt (tojássárgája, cukor, só, vaj/)jól megdagasztjuk, végül kb. fél órára meleg helyre tesszük kelni. Ha megkelt a tészta, lisztezett nyújtódeszkára tesszük, és kinyújtjuk kb fél cm vastagságúra.
Kb. 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk, ezek közepére túrótölteléket teszünk. A tojássárgáját a cukorral meg az áttört túróval simára keverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A tojások habbá vert fehérjét, a reszelt citromhéjat meg a mazsolát beletesszük, és mindegyik tésztaalapra teszünk a töltelékből egy halmot.
A tészta négy csücskét középen összefogjuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, kicsit távol egymástól, mert sütés közben még kel, és dagad, és akkor tesszük a sütőbe amikor begyújtottuk. 10 perc sütés után tojássárgájával kikevert tejföllel megkenjük a tetejét, és kb. 35 perc alatt készre sütjük. Nagyon finom, és egyszerű sütemény. 12-14 db lesz belőle.