Újév első napján lencsét kell enni, ezt mindenki tudja. De mi lenne, ha az újévben változtatnál egy kicsit, és nem a lencsefőzelékkel tartanád rettegésben a családod, hanem egy mennyeien finom, ízes lencsegulyást készítenél? Mutatjuk ehhez a tökéletes receptet!
Újévi lencsegulyás recept
A mi mennyeien finom lencsegulyás receptünk marhahússal, sárgarépával, vöröshagymával, krumplival, babérlevéllel, csipetkével készül. Már az alapanyagok listájából lehet sejteni, hogy nagyon jó lesz, nem igaz? Nagyon tartalmas, és változatos íz világot varázsolhatunk már rögtön újév első napján a családi asztalra. Azt meg gondolom, mindenki tudja, hogy aki ilyenkor lencsét eszik, az nagyon szerencsés lesz majd. Fontos azt tudni, hogy a lencsegulyást, mivel marhából van, sokáig tart elkészíteni, és a lencsének is idő kell, hogy megpuhuljon, érdemes még előző éjszaka beáztatni, majd reggel már oda is tenni az ételt, hogy ebédre készen legyen! Mutatjuk is az újévi lencsegulyás receptjét, kezdjük a hozzávalókkal!
Az újévi lencsegulyás hozzávalói
- 25 dkg lencse
- 20 dkg marhalábszár
- 1 fej vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 krumpli
- fűszerpaprika
- 2 darab babérlevél
- 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
- só, bors ízlés szerint
- 1 liter víz
- 1 evőkanál étolaj
- 10 dkg liszt
- 1 tojás
Az újévi lencsegulyás elkészítése
- Az előkészítés: A lencsét főzés előtt először is átválogatjuk, megmossuk, és beáztatjuk, minimum kétszer annyi vízbe, mint a lencse, és állni hagyjuk legalább 8 órán át, de a legjobb egy éjszakára. A marhalábszárat pedig megtisztítjuk, s apró kockákra vágjuk, majd a hagymát is felkockázzuk pucolást követően.
- Az első lépések: A hagymát egy evőkanálnyi olajon megdinszteljük üvegesre, majd lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a paprikát, amit elkeverünk a forró olajban, ennek köszönhetően megpirul majd. Ezután mehet rá a felkockázott hús is, megvárjuk míg levet ereszt, közben átkeverjük, hogy piruljon. Amikor levet eresztett, annyi vizet öntünk rá, hogy az elfedje a húst, és így pároljuk 1,5-2 órán át fedő alatt, néha megkeverve, pótolva az elpárolgott vizet.
- A zöldségek: Megmossuk, hámozzuk karikázzuk a répát, valamint a fehérrépát is, valamint a krumplit is olyan 1-1,5 cm-es darabokra vágjuk. A lencsét pedig leszűrjük. Amikor a hús kezd megpuhulni, hozzáadjuk a lencsét, a sárgarépát, a fehérrépát, a krumplit, a babérleveleket, és felöntjük az egészet legalább 1 liter vízzel.
- Csipetke: Az újévi lencsegulyáshoz csipetkét is készítünk, hiszen úgy az igazi! Ehhez pedig a lisztet összekeverjük a tojással és egy csipet sóval, tésztát gyúrunk belőle, amit kisujjnyi vastagságúra nyújtunk, ebből pedig 0,5 cm-es darabokat vágunk, amikből pici golyókat formálunk. Amikor a lencse is kezd megfőni, a csipetkét beletesszük a levesbe, s jól elkeverjük benne, ezután még 8-10 percnyi főzési időre van szüksége az újévi lencsegulyásnak.