hirdetes

Újra itt az óraátállítás: Meddig és miért csináljuk még mindig?

KZs

Ahogy minden ősszel, most is elérkezett az óraátállítás ideje. 2024. október 27-én, vasárnap hajnalban, 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az óráinkat, ezzel pedig kezdetét veszi a téli időszámítás. Bár az óraátállítás a múltban racionálisnak tűnt, ma már egyre többen kérdőjelezik meg annak létjogosultságát. De mi is történik pontosan, és miért hajtjuk végre ezt az évről évre ismétlődő gyakorlatot? Mi indokolja a fenntartását, és milyen érvek szólnak a megszüntetése mellett?

Újra itt az óraátállítás

Az óraátállítás története

Az óraátállítás ötlete nem új keletű: először Benjamin Franklin javasolta 1784-ben, hogy az emberek az időjárás változásával együtt igazodjanak a természetes napfényhez, így energiát takarítva meg. A modern formája azonban csak az első világháború idején, 1916-ban Németországban és az Osztrák-Magyar Monarchiában került bevezetésre, hogy a háborús energiamegtakarítás érdekében kihasználják a nappali fényt. Azóta több ország is átvette, majd az 1970-es évek olajválságával újra széles körben alkalmazni kezdték a világ számos pontján.

Magyarországon először 1916-ban vezették be az óraátállítást, de az évek során többször eltörölték, majd visszaállították. Az európai uniós országokban az 1980-as évek óta egységesítették az óraátállítást, így minden évben március utolsó vasárnapján állunk át a nyári időszámításra, és október utolsó vasárnapján a télire.

Mi történik az őszi óraátállításkor?

Az őszi óraátállításkor az órát visszaállítjuk egy órával, vagyis egy órával tovább tart a világos idő reggelente, de korábban sötétedik délután. Ez a téli időszámítás kezdete, amely a "valódi" időhöz közelebb áll, mivel ilyenkor a nap természetes ritmusa alapján igazítjuk az órát.
Bár sokak számára ez az egy órás „plusz alvás” jól jön, az őszi óraátállítás is megzavarhatja az emberek biológiai óráját. Azok, akik érzékenyebbek a változásokra, átmeneti alvászavarokat, fáradtságot vagy koncentrációs nehézségeket tapasztalhatnak.
 

Miért kérdőjelezik meg az óraátállítást?

Az óraátállítást egyre több kritika éri, és számos országban felmerült már a kérdés, hogy van-e még értelme ennek a gyakorlatnak. Néhány fő indok, ami miatt sokan megszüntetnék az óraátállítást:

hirdetes

1.    Egészségügyi hatások: Az emberek biológiai órája érzékenyen reagál az időeltolódásra. Az óraátállítás megzavarhatja az alvási ciklusokat, ami rövid távon fáradtságot, ingerlékenységet, hosszabb távon pedig egészségügyi problémákat okozhat, mint például szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedése.

2.    Energiamegtakarítás megkérdőjelezhetősége: Bár eredetileg az energiatakarékosság volt az óraátállítás legfőbb célja, a modern technológiákkal és a megváltozott életstílussal ez az előny egyre kisebb jelentőséggel bír. Sok tanulmány szerint az energiafogyasztásban csak minimális megtakarítás érhető el az óraátállítással.

3.    Közlekedési balesetek: Kutatások kimutatták, hogy az óraátállítás utáni időszakban nő a közlekedési balesetek száma, különösen a reggeli órákban, amikor az emberek még nem alkalmazkodtak az új időszámításhoz.

4.    Pszichológiai hatások: Sokan panaszkodnak arra, hogy az őszi óraátállítás után a korábbi sötétedés miatt kevesebb a délutáni szabadidő, ami depresszív hangulathoz vezethet, különösen a téli hónapokban.

óraátállítás

hirdetes

Óraátállítás: Miért tartjuk még mindig?

Annak ellenére, hogy egyre több kritika éri az óraátállítást, néhány érv még mindig a fenntartása mellett szól:

1.    Egységes időzóna: Az Európai Unió több országában az óraátállítás megszüntetésére irányuló törekvések ellenére sokan azért támogatják a rendszer megtartását, mert így az időzónák egységesek maradnak az EU-ban. A különböző országok különböző időzónákba való átállása komoly logisztikai és gazdasági problémákat okozna.

2.    Kulturális hagyomány: Az óraátállítás több mint egy évszázada része az emberek életének, és sokan hozzászoktak ehhez a rendszerhez. A megszüntetése bizonyos társadalmi csoportok körében ellenállást válthat ki, különösen azokban az országokban, ahol a természetes fényváltozások markánsabbak.

Milyen törekvések vannak az óraátállítás megszüntetésére?

Az elmúlt években egyre több szó esik arról, hogy az óraátállítást megszüntessék. Az Európai Parlament már 2019-ben megszavazta, hogy 2021-től az uniós országok dönthetnek arról, hogy a nyári vagy a téli időszámítást választják állandó rendszernek. Azonban azóta az egységes döntés elhúzódott, és a pandémia miatt háttérbe szorult a téma.

A téli vagy nyári időszámítás az igazi

Az érintett országok között sokan támogatják a nyári időszámítás állandóvá tételét, mert így több lenne a délutáni világos idő. Mások a téli időszámítást részesítik előnyben, mert az jobban követi a természetes napritmust, és a reggeli világosságot hozná vissza.

Merre tovább?

Bár az óraátállítás eltörlésére irányuló törekvések sok országban erősödnek, egyelőre még nem született meg az egységes döntés. Minden évben ismételjük a már megszokott rituálét, miközben egyre többen kérdezik: vajon meddig?

Addig is, 2024. október 27-én ne felejtsd el visszaállítani az órádat hajnal 3:00-kor 2:00 órára.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sárospataki tengerszem

Sárospataki tengerszem: elképesztően ritka ezen a vidéken a tengerszem, azonban Sárospataktól... Tovább

Péter és Pál napja

Péter és Pál napja: az egyik legjelentősebb nyári ünnepkör, mely hagyományosan az aratási... Tovább

Tovább a lexikonra
Hírek