2. Tortillatekercsek
A sima párizsis, vajas zsömléket elég gyorsan meg lehet unni, de szerencsére készíthetünk kreatívabban is „szendvicseket”. A sonka és a sajt egy klasszikus alapanyag a szendvicsek elkészítéséhez és ha tortillát használunk hozzá, máris sokkal érdekesebb lesz az uzsi!
Hozzávalók 2 darab tekercshez:
• 2 tortillalap
• 80 gramm zöldfűszeres krémsajt
• 8 szelet sajt
• 8 szelet sonka
• néhány salátalevél és egyéb zöldség, ha szeretnénk
A tortillatekercs elkészítése:
A tortillatekercs elkészítése igencsak egyszerű, csupán kenjük meg a lapokat a fűszeres krémsajttal, jöhet rá a sajt majd a sonka és rá a saláta levél, de vékonyra szeletelt uborkát is rétegezhetünk. Majd szorosan tekerjük fel a rétegezett tortilla lapokat, mintha palacsinta lenne, majd szeleteljük fel kis falatkákra és így helyezzük be az uzsonnásdobozba. Akár lefagyaszthatjuk ezt is, ha egyszerre többet készítünk, így legközelebb csak elő kell kapni a hűtőből.
3. Csokoládés zabszeletek
Itt ne a bolti egészségtelen müzlikre gondolj! Ezt a sütés nélküli müzliszeletet akár együtt is elkészíthetitek könnyedén, és hidd el sokkal finomabb íze van az előrecsomagoltaknál!
Hozzávalók 9 csokis müzlihez:
• 225 gramm vaj + egy kevés a tepsi kikenéséhez
• 100 gramm barna cukor
• 1 teáskanál vaníliakivonat
• 240 gramm zabpehely
• 150 gramm étcsokoládé + egy kevés a díszítéshez
• 120 gramm mogyoróvaj
A csokis zabszeletek elkészítése:
Vajazzunk ki egy tepsit, ugyanis ebben fogjuk elkészíteni a finomságot, de először is egy közepes méretű lábasban olvasszuk fel a vajat, keverjük bele a cukrot és a vaníliaaromát, majd adjuk hozzá a zabot is és főzzük néhány percig alacsony lángon.
Öntsük a felét a tepsibe, majd egy spatula segítségével oszlassuk el egyenlően, majd tegyük félre megdermedni, miközben megolvasztjuk a csokoládét a mikróban, hozzákeverjük a mogyoróvajat, és rácsurgatjuk a tepsis megdermedt zabunkra.
Ezután a maradék zabot a csokiréteg tetejére morzsoljuk és végul a tetejére is csurgathatunk az olvasztott csokiból.
Tegyük hűtőbe néhány órára, hogy jobban megdermedjen, majd szeleteljük fel és már lehet is csomagolni uzsira a finomságot!