A népszerű pöfeteg kekszet igen egyszerű elkészíteni és ráadásul isteni finom is! Nálunk a karácsonyi asztalra már nem is jutott belőle, úgyhogy úgy döntöttem Valentin napra is elkészítem egy kicsit különlegesebb verzióban, rózsaszínre színezve és szívalakúra formálva! Ha Te is szeretnéd meglepni a párod, készítsd el neki ezt a Valentin napi vörösbársony pöfeteg keksz receptet!
Vörösbársony pöfeteg keksz Valentin napra
Ha valaha is lenne rá indok miért süss egy adag szív alakú vörösbársony pöfeteg kekszet, akkor az nem lehet más, mint a Valentin nap!
A kedvencem ezekben a vörösbársonyos sütikben az, hogy milyen egyszerűen elkészíthető és isteni finom! Karácsony előtt már elhoztam nektek ezt a pöfeteg receptemet, de most felturbóztam kicsit és egy különlegesebb vörösbársonyos változatban készítettem el a kedvenc pöfeteg kekszünket!
ÍZ: Vörös bársony, ami nem csokoládé, így csak egy csipetnyi kakaó van benne!
TEXTÚRA: Vastag, kócos és puha.
ELKÉSZÍTÉS: Szuper egyszerű! Bár a tésztához 30 perc hűtési idő kell.
ELŐNYEI: A vidám, színes és ünnepi sütiket mindenki imádni fogja.
HÁTRÁNYA: Nincs!
EZT ÚJRA KÉSZÍTEM? Igen.
Vörösbársony pöfeteg keksz hozzávalói:
- 2 csésze (254 gramm) liszt, helyesen mérve
- 1/4 csésze (22 gramm) cukrozatlan kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet finom tengeri só
- 4 evőkanál (57 gramm) sótlan vaj
- 1 csésze (200 gramm) kristálycukor
- 2 nagy tojás, szobahőmérsékleten
- 1 evőkanál tej
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 teáskanál vörös zselés ételfesték
- 1/2 csésze (63 gramm) porcukor, bevonáshoz
A Valentin napi Vörösbársony Pöfeteg Keksz elkészítése:
Egy közepes tálban szitáljuk össze a lisztet, a kakaót, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Melegítsük fel a vajat a tűzhelyen vagy a mikrohullámú sütőben, amíg el nem olvad. Adjuk hozzá a kristálycukrot a forró vajhoz, és egy spatula segítségével keverjük össze. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt egyenként belekevernénk a tojásokat. Keverjük hozzá a tejet, a vaníliát és az ételfestéket. Lassan keverjük hozzá a lisztes keveréket. Fedjük le celofánnal, és tegyük hűtőszekrénybe, amíg elég szilárd nem lesz ahhoz, hogy ragadás nélkül kikanalazzuk, körülbelül 30 percig vagy legfeljebb 1 napig.
A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A legegyszerűbb, ha egy fagyiskanállal szaggatjuk ki a tésztából a tetszőleges méretű golyókat, de persze lehet kézzel is, és dobjuk az előkészített tepsikre. Ezután kicsit meglapíthatjuk, a tetején egy evőeszköz nyele segítségével készítsünk bemélyedést, az alját pedig kicsik csípjük össze, hogy kicsit szív formát alkosson. Öntsünk porcukrot egy közepes tálba, és forgassuk meg a tésztaszíveket kétszer a cukorban, és ügyeljünk, hogy a tésztát mindenhol belepje a cukor. A tészta formázásához használhatunk szív alakú kiszúrót is ha van, csak nyomjuk bele a tésztát.
Helyezzük el az előkészített tepsiken, kb. 1-1,5 cm távolságra egymástól, mert meg fognak nőni. 12-14 percig sütjük, amíg a keksz szét nem terjed, és a bevonat megreped. Hűtsük 5 percig, mielőtt a rácsokra helyezzük, hogy teljesen kihűljön. A sütik légmentesen záródó edényben szobahőmérsékleten legfeljebb 5 napig tárolhatók.