hirdetes

Ez kerül a gyerekek tálcájára a világ országainak menzáin

SZ.F.

Minden országnak megvan a maga minimum színvonala az iskolai étkeztetést illetően. Egyes iskolák gyorsan elkészíthető ételeket és nassolnivalókat kínálnak ebédre, míg más menzákon egész fogásokat készítenek a tanulóknak. A krumplival, rizzsel és káposztasalátával találkozhatunk a legtöbb helyen, néhány iskolában pedig a gyümölcslé helyett tej kerül a poharakba. Vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről, hogy miből áll a gyerekek iskolai ebédje a világ különböző országaiban.

A világ menzáin jártunk

Dél-Korea

Dél-Koreában találkozhatunk az egyik leggondosabban összeállított iskolai ebéddel. A tálca legnagyobb részét egy tál rizs és egy tál leves teszik ki. A kisebb tartókban saláták, tengeri ételek, zöldségek és gyümölcsök találhatók. A vékonyabb gyerekek külön kimért mennyiségű hal olajat is kapnak. Népszerű fogások a kimcshi, mézzel bevont és rizzsel töltött szezámlevelek, tökös krumplileves, zöldhagymás palacsinta, paprikás tintahal és az uborkás-répás saláta.

 

Japán

A japán iskolai ebédek sokban hasonlítanak dél-koreai megfelelőikhez: forró leves, rizs, szárnyas hús vagy hal, egy kis saláta és tej. A gyerekek középiskolás korukig nem hozhatnak saját ebédet otthonról az iskolába. Az menzában nincsenek automaták, a gyerekek pedig az osztályteremben fogyasztják az ebédjeiket, fehér köpenyben.

 

Egyesült Királyság

Sültkrumpli, répa, rizskása, saláta, gyümölcs és belga gofri csokiöntettel. Sok iskola csak limitált költségvetéssel rendelkezik, így a gyerekek gyakran olcsóbb gyorsételeket kapnak, habár ez őket nem igazán zavarja.

A világ menzáin jártunk

Egyesült Államok

Így néz ki egy ebéd Utah államban. Barack, kukorica, csirkehús és leves. Az iskolai kínálat még az államokon belül is merőben eltérhet egymástól a különböző iskolák között. Gyakran gyorsételek és könnyedén elkészíthető fogások kerülnek a tálcákra, amiket a gyerekek kifejezetten szeretnek: hasábburgonya, pizza, csibefalatok, stb. A gyerekek gyakran otthonról viszik az ebédjeiket az iskolába.

hirdetes

 

Törökország

Ez egy otthon összeállított ebéd, amit az egyik diák magával vitt az iskolába. Rozskenyér, dió, szőlő, alma, gránátalma és kefir. Csupa olyan étel, amik serkentik az agyműködést.

 

Thaiföld

Disznóhús édes-savanyú mártásban, rizs és banánlevélbe tekert puding.

 

Franciaország

Franciaország nyugati vidékén járunk. A tálcára itt hal, spenót, krumpli, saláta, sajt és kenyér kerül. Ez általában a nap főétkezése. Az ebédszünet egy-két órás is lehet. A gyerekek akár haza is mehetnek enni ez alatt az időszak alatt.

A világ menzáin jártunk

Finnország

Finnországban nagyon komolyan veszik az iskolai ebédek összeállítását. Minden diák kap egy kis ennivalót reggelente, ebédre, illetve az esti tanórák között is. A gyerekek külön menzahelyiségben esznek, ahol számos különböző opció közül válogathatják össze, amit szeretnének. Minden iskola kínálatában találhatók különleges étkezési igényű gyerekeknek szánt ételek is, legyen szó egészségügyi vagy vallási okokról. A képen fasírtokat, egy kis mártást, krumplikat, müzlit és némi salátát láthatunk.

hirdetes

Oroszország

Oroszországban a gyerekek reggel 9 és déli 12 óra között ingyenes étkeztetésben részesülnek. 12 óra után fizetni kell az ételekért. Nem mindig egyértelmű azonban, hogy melyik fogás számít reggelinek és melyik ebédnek. A képen például virsliket, hajdinakását és egy bögre teát láthatunk.

Magyarország

Egy szép adag ebédet látunk a képen. Húsleves, babfőzelék csirkével, némi kenyér és egy müzliszelet desszertnek.

Izrael

Friss gyümölcs, egy müzliszelet, édességek és szendvicsek kétszersült kenyérből.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kossuth tér

Kossuth tér: Ha Budapestnek lenne főtere, akkor valószínűleg a Kossuth tér lenne az. Nem... Tovább

Élet és Irodalom

Élet és Irodalom: Az Élet és Irodalom (röviden ÉS) magyar irodalmi-közéleti hetilap 1957... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek Európa Gasztronómia