Villány Magyarország méltán híres borvidékeinek egyike, ahol a magyar borkultúra hagyományával ismerkedhetünk, ha végig járjuk a környék Borútját. Az itt élő emberek vendégszeretete világhírű, mediterrán klímája és mennyei borai pedig Baranya büszkeségének számítanak. Az év bármely időszakát is választjuk, Villány tökéletes kikapcsolódást nyújt ezer arcának köszönhetően, de a Mecsek lankáin fekvő környék talán tavasszal és nyáron a legszebb, amikor újra éled a természet. Folytatva kiránduló sorozatunkat a héten Villánnyal ismerkedhetsz meg közelebbről, és bemutatjuk a Villányi borvidék legérdekesebb látnivalóit is.
Villány története
A törökök kiűzését követően Villány kezdte megalapozni bortermelő nagyhatalom hírnevét. A vidéken számos nép megfordult már, így azok magukkal hordozott változatos kultúrájával és hagyományaival születhetett meg a Villányi borvidék. A Balkánról idetelepült szerbek sajátos vörösborkészítési technológiájukat hozták magukkal, valamint egy a magyarok számára ismeretlen szőlőfajtát kezdtek el termeszteni, a kadarkát. Mintahogy az lenni szokott, az együtt élő magyarok és szerbek átvették egymás szokásait, így történt, hogy a pár évtized múlva idekényszerült svábok hozzátették a szerbek tudásához sajátjukat és még két új szőlőfajtát telepítettek le a vidékre, a kékoportót és a kékfrankost. A második világháborúban lecsappant termelést a 2000-es évekre sikerült újra éleszteni, és a nagy pincészetek mellett, mint a Bock vagy a Gere, több kisebb, családi pincészet is újra nyitotta kapuit.
Villányi borvidék
Lapozz a következő oldalra és ismerkedj meg Villányi programajánlókkal!