hirdetes

Nemcsak a karácsony sztárja: Nagymama zserbós palacsintatortája

VN

Nagymamám zserbós palacsintatortájának receptjét hoztam most el nektek, ami egyszerűsége ellenére, egészen biztosan mindenkit le fog venni a lábáról! Készítsétek el ti is otthon!

Karácsonyi zserbós palacsintatorta recept

Nagymama zserbós palacsintatortája

Nagymamám mindig nagyon finom süteményekkel tudott előállni, köszönhetően ezt annak is, hogy nemcsak jól tudott sütni, hanem különleges recepteket is kitalálni. A palacsintát nincsen olyan gyermek, aki nem imádja, nekem igazából felnőtt koromban is nagy kedvencem! A zserbónál jobb karácsonyi süteményt sem nagyon tudtok mutatni, jó-jó persze a bejgli, mézeskalács sem rossz… Ebből az egészből most a lényeg, hogy a kettőt ötvözve: a palacsinta könnyed állagát, valamint a zserbó mennyei íz kombinációt, tökéletes íz harmóniát lehet kapni. Akár a karácsonyi asztal éke is lehet ez a zserbós palacsintatorta, de azt sem bánom, ha egyszerűen csak egy hétvégi családi összejövetelen tálaljátok! Mutatom is, hogyan tudjátok elkészíteni ezt a mennyei finomságot, avagy jöjjön nagymamám zserbós palacsintatortájának receptje!

Hozzávalók a zserbós palacsintatortához

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 3 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz 
  • 1 késhegynyi só 
  • 40 dkg sárgabaracklekvár
  • 30 dkg daráltdió 
  • 10 dkg cukor 
  • 10 dkg tejcsokoládé a tetejére
  • 1 evőkanál olívaolaj 
hirdetes

A zserbós palacsintatorta elkészítése

  • A zserbós palacsintatortához először is magának a palacsintának a tésztáját kell bekeverni. Ehhez nem kell más, mint egy hatalmas tál, amibe összekeverhetjük a palacsinta hozzávalóit, vagyis a lisztet, a tojásokat, a tejet, a kis sót, és szép lassan a szódát is beleadagoljuk, úgy, hogy megfelelő állagot kapjunk, és addig keverjük, még teljesen csomómentes nem lesz a tészta. 
  • Az sem baj, ha valami másik jól bevált palacsinta receptetek van, és arra esküsztök, nyugodtan használjátok azt! Ezt a tésztát nem árt egy kicsit pihentetni, mehet akár pár órára a hűtőbe is. Ha nincsen ledarálva a dió, akkor most van erre idő, illetve összekeverni a kristálycukorral! 
  • hirdetes
  • Mielőtt nekiállnánk a palacsinta kisütésének szokás szerint előkészítünk egy nagy lapos tányért, erre fog épülni a zserbós palacsinta torta. Emellé készítsétek elő a tölteléknek valókat is, a lekvárt, és cukorral kikevert diót!
  • Már kezdhetjük is sütni a palacsintákat. A lapos tányérra helyezzük az első kisült palacsintát, és amíg a másik sül rögvest meg is kenjük a töltelékkel, egy lapos evőkanál lekvárt kenj szét rajta, majd egy evőkanál cukros dióval szórd meg! Amíg a második sül, addig ezt a palacsintát megkenjük 1 lapos evőkanál lekvárral, s rászórunk egy púpos evőkanál cukros-diót. Ezt így folytatjuk sorban: lekvár, cukros dió, palacsinta, lekvár, cukros dió a palacsinta…
  • Egészen addig, amíg az utolsó palacsintához nem érünk, az utolsó palacsintát még megkenjük lekvárral, megszórjuk cukros-dióval, majd berakjuk a hűtőbe, hogy kihűljön, addig pedig elkészítjük a csokimázat.
  • A gyorsított módszert használva összetörünk egy tábla csokit, vagy tortabevonót, belerakunk 1 evőkanálnyi olajat, és mikróban közepes fokozaton melegítjük, néha kivéve, megkeverve. Persze a vízgőzös technikát is lehet alkalmazni, ahogyan nagymamám is mindig csinálta!
  • A felolvadt csokit alaposan elkeverjük, és az eddigre már meghűlt palacsintatorta tetejére csurgatjuk, ha ügyesek vagyunk, jut bőven az oldalára is. 20-30 percnyi hűtés kell a dermedéshez. Lehet ennél nagyobb díszítést is alkalmazni, különösen, ha karácsonyra lesz, de úgyis az íz a lényeg! 
     
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Neumann János

Neumann János: A világ rengeteggel tartozik Margittai Neumann Jánosnak, akinek a munkássága... Tovább

Kései szegfű

Kései szegfű: nemzeti értékünknek számít, melyet szigorúan tilos leszedni vagy letaposni. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia