A húsvét a karácsony mellett a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, természetesen ennek is megvannak a jellegzetes fogásai. Ilyenek a hús szempontjából a bárány, a sonka, tojás, torma fogyasztása. Ezeket rengeteg féleképpen el lehet készíteni, mégis talán a kaszinótojás, mellette a húsvéti sonkatekercsek a legelterjedtebbek – az utóbbit a hagyomány szerint kaláccsal, retekkel fogyasztják, viszont a régi magyar konyhában az alma, körte volt mellé helyezve. Mostani cikkünkben hasonló ételek receptjeit gyűjtöttem össze, melyeket tekinthetünk a húsvét klasszikusainak, s melyekben biztos Ti sem fogtok csalódni!
1. Krumplisaláta egyszerűen
Hozzávalók (4 adag)
- 1 kg krumpli
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 pohár tejföl
- 2 pohár joghurt
- só, bors ízlés szerint
- snidling ízlés szerint
Először a krumplisalátához főzzük meg a burgonyákat sós vízben. Figyeljünk oda, hogy ne hámozzuk meg őket hozzá, majd csak ahogy már puhára főttek, akkor húzzuk le héjukat. Daraboljuk őket fel, majd amennyiben még szükséges, ízesítsük őket sóval.
Öntsük a kefirt vagy a tejfölt egy kisebb tálba, keverjük hozzá a borsot és a zúzott fokhagymát. Öntsük a krumplira, majd forgassuk össze salátánkat, s tegyük a hűtőbe minimum egy órára.
Tálalásához használjunk friss snidlinget.
2. Kaszinótojás franciasalátával
Hozzávalók (8 adag)
A mártáshoz
- 2 dl tej
- 2 evőkanál liszt
- 2 dkg vaj
A kaszinótojáshoz
- 8 db tojás
- 2 kávéskanál citromlé
- 1 kávéskanál mustár
- 1 kávéskanál porcukor
- só, bors ízlés szerint
Nincs ötleted milyen díszekkel készülj a húsvéti ebédre? Inspirálódj galériánkból!
A tartárhoz
- 2 db tojássárgája
- 1 kávéskanál mustár
- 1,5 dl olaj
- 2 evőkanál száraz fehérbor
- 1 kávéskanál porcukor
- 2 evőkanál tejföl
- só, bors ízlés szerint
Francia salátához
- 1 evőkanál vaj
- 1 db alma
- 10 dkg apróbb ecetes uborka
- 25 dkg franciasaláta keverék
Aszpikhoz
- 4 dkg zselatinpor
- 4 dl húsleves alaplé
- 1 db tojásfehérje
Először a mártást fogjuk elkészíteni. Ehhez olvasszuk fel a vajat, majd öntsük hozzá a lisztet, keverjük el benn s amikor halvány színt kap, vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a tejet, majd keverjük az egészet simára.