Főzzük meg a tojásokat, vágjuk őket félbe, majd törjük át a sárgájuk felét a mártással. Ízesítsük mustárral, sóval, borssal, porcukorral, illetve citromlével. A masszát egy csillagcsöves nyomózsákba kanalazzunk, majd megtöltjük vele a tojásokat. Ezután tegyük hűtőbe.
Egy tálba helyezzük bele a tartármártáshoz az összes hozzávalót, majd keverjük őket csomómentesre. Tegyük ezt is a hűtőbe.
Főzzük meg a franciasaláta keveréket sós vízben, majd szűrjük le, majd vajon pároljuk tovább őket nagyjából 5 percig. Hűtsük ki, adjuk hozzá a felaprított almát, savanyú uborkát (szintén már aprított formában) és a tartármártás felét.
Ezután kell elkészítenünk az aszpikot. Ehhez a zselatinport áztassuk be az 1 dl alaplébe, majd, ha felolvadt, adjuk hozzá a maradék leveshez, s kis lángon főzzük pár percig. Verjük fel félig a tojásfehérjéket, keverjük el a ½ dl hideg vízzel, majd adjunk hozzá egy keveset a forró aszpikos levesből. Végül öntsük a többihez, s forraljuk fel, majd főzzük nagyjából 10 percig – szigorúan keverés nélkül. Pihentessük negyedóráig, úgy, hogy már lehúztuk a tűzről, szedjük le habját, majd szűrjük át. A kihűlt, bár még folyékony aszpik nagyjából 2/3 részét adjuk hozzá a tartármártáshoz. Még mielőtt megkötne, mindegyik tojásra tegyünk körülbelül 1 – 2 evőkanál aszpikos tartármártást, s tegyük őket hűtőbe.
A hideg tojásokat egy kissé felolvasztott aszpikkal átkenjük, hogy fényesek legyenek, majd ismét dermesszük meg őket. Helyezzük tojásainkat a francia salátára, s tetejüket a maradék mártással díszítsük.
3. Sós fonott kalács
Hozzávalók (10 adag)
- 55 dkg liszt
- 1 dl víz
- 1,5 dl tej
- 2,5 dkg cukor
- 1,5 friss élesztő
- 1 db tojás
- 12 dkg puha vaj
- 0,8 dkg só
Egy dagasztó üstben keverjük össze a vizet, tejet, az élesztőt és a tojást. Adjuk hozzá a lisztet, majd a cukrot, sót. Pár percig dagasszuk közepes fokozaton.
Csipkedjük hozzá a vajat, majd 5 perc alatt dagasszuk ki tésztánkat magas fokozaton. Abban az esetben, ha a massza feltapad, kaparjuk le az üst faláról. Pihentessük 45 percig lefedve.
Vágjuk a masszánkat 10 részre és 15 percet újfent pihentessük, szintén letakarva.
A gombócokból sodorjunk egyenes, nagyjából 25 cm-es tésztaszálakat – ezeket fonjuk meg. Tegyük a kész kis kalácsaink egymástól 1 – 1 centire. Tojásozzuk le tetejüket, majd 35 – 40 percet kelesszük őket.
A sütőt melegítsük fel 195 fokra – kenjük le ismét tojással a kalácsokat, szórjunk rá durva szemű sót, s 20 – 22 perc alatt süssük őket aranybarnára.
Neked melyik receptünk tetszett a legjobban?