Burgonya fasírt
Sokan elítélik a hús nélküli ételeket, anélkül, hogy megkóstolnák azokat. Pedig a zöldségek jól felhasználva, remek fűszerekkel képesek lehetnek elvarázsolni. Ez a burgonyából készült fogás a tökéletes példa, mely nem csak főételnek, de köretnek is remek választás lesz!
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kg krumpli
- 30 gramm sajt
- 2 tojás
- petrezselyemzöld
- újhagyma
- 0.5 csésze liszt/zsemlemorzsa
- olaj
- só
Hámozzuk meg a burgonyát, sós vízben főzzük meg amíg meg nem puhul, majd törjük össze krumplipürének. Míg a krumpli kihűl, reszeljük le a sajtot, vágjuk apróra a petrezselyemzöldet, majd a tojásokkal együtt keverjük azokat a püréhez.
Kézzel formázzunk belőle kis fasírtokat, forgassuk meg őket egy kevés lisztben, esetleg zsemlemorzásban. Forró olajban süssük őket aranybarnára. Tálalásához használhatunk zöldségeket, esetleg szószokat.
Tepsis krumpli, mely el fog varázsolni
Hozzávalók (6 személyre):
- 1 kg krumpli
- 3 ek vaj
- 1 csésze sajt
- 1 – 2 csésze tejföl ízlés szerint
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 ek liszt
- 1 csésze parmezán
- 1 csipet szerecsendió
- só, bors ízlés szerint
Először melegítsük elő a sütőt, vajazzunk ki egy hőélló tálat. Daraboljuk fel a hagymát, dörzsöljük át vele az edény falát. Olvasszuk fel a vajat, majd keverjük össze a sóval, borssal, szerecsendióval, liszttel. Tegyük bele az alaplevet, illetve a tejfölt, majd várjuk meg még felfő, majd vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a sajtot, és kevergessük még szószunk besűrűsödik. Hámozzuk meg a krumplikat, majd helyezzük azokat szépen sorba a sütőtálba. Soronként sózzuk, borsozzuk őket. Öntsük le a burgonyákat a szósszal, majd szórjuk rá a parmezánt. Süssük aranybarnára.