Nincs olyan ember, aki ne szeretné a túrógombócot. Ez az étel könnyedségével és különleges ízeivel hódít meg mindenkit, arról nem is beszélve, hogy végtelenül egyszerű elkészítése. Mostani cikkünkben egy villámgyors túrógombóc recept után bemutatok Nektek 4 szuper alternatíváját, melyeket ugyanolyan egyszerűen el tudtok készíteni, mint tradicionális társát – viszont egy új élményt hoznak el konyhádba!
1. Villámgyors túrógombóc – 20 perc alatt
Hozzávalók (4 adag)
- 50 dkg túró
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 7 dkg búzadara
- 2 db tojás
- olaj
- 1 csipet só
- porcukor, tejföl ízlés szerint
Először törjük át a túrót, majd keverjük el a tojások sárgájával, a sóval, illetve a darával. Ahogy megfelelően összedolgoztuk, adjuk hozzá a felvert tojásfehérjéket is.
Nedves kézzel gyúrjunk gombócokat a masszából, majd enyhén sós vízben nagyjából 10 – 15 perc alatt főzzük őket készre. Akkor tökéletesek, ha már feljönnek a víz tetejére, s félbevágva szép egyszínű a belsejük.
A kész gombócokat szűrjük le, s olajon megpirított zsemlemorzsába forgassuk őket. Tejföllel, porcukorral vagy tejföllel kevert cukorral tálaljuk.
2. Egyszerű túrógombóc mákos bundában
Hozzávalók (4 adag)
- 50 dkg túró
- 5 dkg darált mák
- 3 dl tej
- 7 evőkanál búzadara
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- 2 csomag vaníliás cukor
Nincs ötleted, mi kerüljön a húsvéti asztalra dísznek? Inspirálódj mostani galériánkból!
Öntsük egy lábasba a tejet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a búzadarát, majd adjuk hozzá még a citrom reszelt héját is. Főzzük jó sűrűre, mintha tejbegríz lenne. Ahogy megkaptuk a kívánt állagot, vegyük le a tűzről, s keverjük hozzá a túrót.
Ahogy kicsit kihűlt, kézzel formáljunk belőle kisebb gombócokat, s forgassuk meg őket a darált mákban.
3. Sütőtökös túrógombóc diómorzsában – diétás, laktózmentes
Hozzávalók (4 adag)
- 25 dkg sütőtök
- 25 dkg laktózmentes túró
- ½ mokkáskanál sütőpor
- 3 tojás
- édesítő ízlés szerint
- 1 csipet só
- 20 dkg darált dió – a morzsához
A sütőtököt vágjuk fel, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe – 200 fokon nagyjából 40 perc alatt süssük készre.
Ahogy kihűlt, kanalazzuk ki húsát, majd keverjük pépesre a túróval. Adjuk hozzá a zablisztet, majd a sütőport, illetve édesítsük ízlésünknek megfelelően az édesítőszerrel, valamint a sóval.
Keverjük le jól masszánkban a tojásokat. Ha túl híg maradna tésztánk, akkor tegyünk még hozzá zablisztet, amíg nem lesz ismét formázható állaga.
Forraljunk közben vizet, s nedves kézzel csináljunk kisebb gombócokat a masszánkból. Tegyük bele azokat a vízbe, s mikor már feljöttek annak tetejére, akkor készen vannak – tegyük őket át egy serpenyőbe, melybe már megpirítottuk a darált diót. Forgassuk meg őket benne, s már tálalhatjuk is.